SDP I MOST SKLOPILI PAKT! Evo kakvom taktikom planiraju uzdrmati Vladu i izazvati raskol u HDZ-u

Udružena oporba sprema novi udar na Vladu Andreja Plenkovića i najavljuju saborske inicijative koje bi trebale testirati vladajuću većinu u Hrvatskom saboru i, vjeruju, potaknuti raskol u HDZ-u, piše Jutarnji.

Naime, u SDP-u i Mostu misle kako bi taktički mudrije bilo ići na rušenje Dalić, a ne Vlade u cjelini, jer u tom slučaju postoji šansa da im se u zahtjevu pridruže i neki zastupnici vladajuće većine, što je teško zamislivo ako bi se išlo na iskazivanje nepovjerenja Vladi. Time žele vidjeti kako će reagirati oni članovi HDZ-a koji smatraju da je Plenković u paketu s Ramljakovom ostavkom trebao smijeniti i Dalić, jer se moglo pretpostaviti da će se oporbeni napadi na nju nastaviti, što, smatraju, šteti Vladi i stranci.

S druge strane, tako žele vidjeti kako će reagirati i HNS, koji nije glasao za lex Agrokor, odnosno intencija je da ih prikažu kao nevjerodostojnu stranku koja služi isključivo za održavanje krhke saborske većine bez obzira na sve. Tu su još i manjinci, posebno SDSS i Milorad Pupovac koji u zadnje vrijeme pokazuje nezadovoljstvo prema Plenkoviću zbog kritika koje stižu od HDZ-ovih članova. No, i ako ne uspiju srušiti Dalić ovom inicijativom, barem će ponovno prodrmati Vladu, smatraju.

Dogovor taktike

Inicijativu za udruženim oporbenim zahtjevom za smjenom Dalić idući tjedan pokreće Most, tako što će s ostalim oporbenim strankama dogovoriti zajedničku taktiku.

Najavljuje to za Jutarnji njihov politički tajnik, Nikola Grmoja.

– S obzirom na to da je ovo trgovačka koalicija na vlasti, i iako bi trebalo opozvati cijelu Vladu, treba razgovarati o opozivu Martine Dalić jer je ta klika oko nje maligni tumor koji je metastazirao u Vladi i Agrokoru. Neka nepripremljena i neuspjela inicijativa za opozivom cijele Vlade mogla bi je samo učvrstiti. A s obzirom na Jandrokovićeve izjave, želimo testirati jesu li svi HDZ-ovi zastupnici i njihovi politički partneri, HNS i manjinci, spremni uložiti svoj politički kapital u Martinu Dalić i interese koje ona zastupa – kaže Grmoja.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić slično razmišlja i potvrđuje da će se i SDP pridružiti tom zahtjevu, što može biti dobra podloga za daljnju suradnju Mosta i SDP-a.

– Mi ćemo u svakom slučaju ići na zahtjev za opozivom Martine Dalić, ali naš se zahtjev nije promijenio od prije tri mjeseca kada smo tražili opoziv Vlade zato što mislimo da je Dalić direktna odgovornost premijera Plenkovića i da je on s njom u talu. Dok je Dalić u Vladi, Agrokor se ne može spasiti jer je proces kontaminiran zbog Ramljaka, a Dalić je sve znala – pojašnjava Bernardić, te najavljuje da će SDP idući tjedan predstaviti svoj plan izlaska Agrokora iz krize.

Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, pak, kaže kako su premali da bi o njima išta ovisilo, ali da će se prikloniti zahtjevu opozicije, ma kakva bila. Jedino napominje kako ne bi volio da ga vodi Živi zid.

– Ne samo zato što imam previše kilometara u nogama, nego zato što su totalno destruktivno napali mirovinski sustav – kaže.

On je osobno ipak skloniji ići, kako kaže, “direktno u glavu i tražiti opoziv premijera”, neovisno o tome kakve su im šanse za uspjeh.

– Unatoč svemu, ne vjerujem da bi se Glasnović i Hasanbegović pridružili lijevom bloku i da bi se ponovilo ono što se dogodilo kad se rušio Most, jer se sami ne bi htjeli odreći saborske pozornice – procjenjuje Hrelja.

Šef HSS-a Krešo Beljak smatra da oporba treba rušiti potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić.

– A ako se to ne dogodi, onda je jasno: predsjednik Vlade nije Andrej Plenković nego Martina Dalić – kaže Beljak.

Glas bi rušio Vladu

Ipak, ima i onih koji kažu da je bolje ići na rušenje Vlade, pa tako predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš, kaže da će inzistirati s kolegama iz drugih opozicijskih stranaka da sjednu i predsjednici klubova dogovore taktiku jer nije dobro da se opozicija iscrpljuje s promašenim zahtjevima koji su osuđeni na neuspjeh.

Dojam je da bi GLAS bio skloniji tražiti opoziv cijele Vlade.

Poziv premijeru

– Moramo se dogovoriti što točno želimo, koji je smisao tog zahtjeva. Da imamo 76 ruku ne bismo bili oporba i pisali zahtjeve. Premijer je vezao svoju političku sudbinu uz Agrokor i logično je sad nešto poduzeti, ali otvoreno je pitanje što ima više smisla: tražiti smjenu premijera ili potpredsjednice. GLAS je još prije dva tjedna pozvao premijera da dođe u Sabor i objasni što se događa oko Agrokora i Ramljaka.

On nije spreman doći, kao što nije spreman stati pred javnost i preuzeti odgovornost. HDZ ide iz goreg u gore, ne radi se samo o Agrokoru nego i ostalim resorima, pogledajte što radi ministrica demografije Nada Murganić – HDZ se doima kao putujući skandal – kazala je Anka Mrak Taritaš.

Kada je riječ o Živom zidu, njihov predsjednik Ivan Vilibor Sinčić nije se jučer javljao na naše pozive, ali je još u srijedu rekao da će oni pokrenuti postupak opoziva Vlade.

– Nas nitko od predstavnika Živog zida nije kontaktirao, pa ako žele nešto kvalitetno napraviti, trebala bi se cjelokupna oporba dogovoriti oko toga.

No, to bi bilo davno riješeno da dio zastupnika koji je ušao na listi Živog zida ne podržava Vladu – kaže predsjednik Mosta, Božo Petrov.

Budući da bi ovo praktički bila zajednička akcija Mosta i SDP-a, kojom bi se trebala priključiti cijela oporba, pitali smo Petrova je li to začetak neke dugoročnije suradnje sa SDP-om.

– Mi svi djelujemo kao dio oporbe i tamo gdje nam je zajednički cilj ili možemo djelovati koordinirano, ali postoji niz prijedloga koje je Most uputio, a drugi dijelovi oporbe ih nisu htjeli prihvatiti, poput revizije u HNB-u – poručuje.

 

(Global CIR/Jutarnji)

Komentiraj