ERDOGANU PRIJETI NOVA IZOLACIJA EU: Ratnim brodovima sprječava istraživanje i eksploataciju gasa u Sredozemnom moru nedaleko od Kipra

Evropska unija je upozorila Tursku da, ako njena mornarica ne prestane sprječava istraživanja nalazišta prirodnog gasa kod Kipra, lideri Unije bi mogli odustati od sastanka sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, najavljenog za kraj marta.

Italijanska kompanija ENI uputila je brodove za opremom za bušenje gasa na dnu Sredozemnog mora jugoistočno od Kipra, ali im se na putu ispriječila turska ratna mornarica koja je zaprijetila i upotrebom sile. Predsjednik Vije EU Donald Tusk izjavio je, nakon samita lidera Unije u Briselu, da je Turskoj upućen hitan poziv da okonča takve aktivnosti.

On je prenio da lideri EU naglašavaju prava Kipra da “istražuje i eksploatiše svoje nacionalne resurse u skladu sa međunarodnim i pravom EU”. Tusk je dodao da je EU spremna da sarađuje sa Turskom, ali da će na svom samitu 22-23. marta odlučiti da li će se održati sastanak sa Erdoganom, koji je planiran za 26. mart u Bugarskoj.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj