AMERIČKO ISTRAŽIVANJE: Da li nas je istorija ratova naučila pameti?

Statistička analiza istorije ratovanja još ne daje nade čovječanstvu da je naučilo lekcije i da se neki veći ratni sukob ne može očekivati u budućnosti, pokazuje američko istraživanje objavljeno na “Science Advances”.

Da li nas je istorija ratova naučila pameti?

Pokušavajući utvrditi mogućnosti za izbijanje novog velikog rata u skoroj budućnosti, profesor Aron Kloze, informatičar sa univerziteta Kolorado, analizirao je podatke o ljudskom ratovanju.

Svijet neki veliki rat nije pogodio od kraja Drugog svjetskog rata, što je toliko dug period da je neke stručnjake nagnalo na zaključak da je čovječanstvo konačno shvatilo svu uzaludnost velikog ratovanja i da kreće putem mirnodopske budućnosti, posebno s obzirom na to da živimo u vrijeme nuklearne zime što je dosta snažan argument protiv rata.

Kloze je koristio bazu “Correlates of War Project” koja sadrži podatke o vijekovima krvavih sukoba kako bi utvrdio da li se radi o zatišju u istoriji ratovanja ili izglednoj budućnosti bez rata.

Tragajući za trendovima on je uz pomoć podataka iz baze utvrdio statističke fluktuacije ratovanja od 1823. do 2003. godine, a proučavao je i periode mira nakon velikih i dugotrajnih sukoba. U proteklih 70-ak godina, odnosno nakon Drugog svjetskog rata vlada relativno zatišje bez velikih međudržavnih ratova, naročito u poređenju s decenijama prije toga koje su obilježila dva velika svjetska rata.

Kloze je utvrdio da su u istoriji veliki ratovi izbijali nakon dužih mirnodopskih perioda i to se dovoljno često događalo da se može zaključiti da ovo sadašnje zatišje nije istorijska rijetkost i da u tome nema ničeg posebnog.

Kloze stoga sugeriše da u našoj prošlosti ili sadašnjosti nema ničega što bi pružilo razlog za vjerovanje da možemo takve ratove izbjeći u bližoj budućnosti. Ali, napominje američki naučnik, ako se ovaj period globalnog mira nastavi još, na primjer, jedan vijek mogli bismo raspolagati uvjerljivim zaključkom da se čovječanstvo promijenilo.

Njegov izračun je da sadašnji period globalnog mira mora potrajati najmanje 100 do 140 godina kako bi predstavljalo statistički značajni trend.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj