DOK JE TUĐE DJECE, BIT ĆE I RATA! Erdogan poručio uplakanoj djevojčici: ‘Ako Bog da, ako postaneš mučenica, stavit će zastavu na tebe’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan našao se pod kritikama nakon što je rekao djevojčici u vojnoj uniformi da će biti slavljena ako pogine u borbi, piše BBC.

“Ako postane mučenica, stavit će zastavu na nju”, rekao je uplakanoj djevojčici na TV prijenosu kongresa svoje stranke AK.

Njegovi su fanovi vikali: “Zapovjedniče! Povedi nas u Afrin!”, mjesto u sjevernoj Siriji gdje turska vojska provodi borbene operacije protiv kurdskih boraca. Drugi su pak opisali govor kao “zlostavljanje djeteta” i glorifikaciju smrti.

Djevojčica u vojnoj uniformi

Na događaju koji je uživo prenošen na državnoj televiziji, Erdogan je primijetio djevojčicu odjevenu u vojnu uniformu te ju je pozvao k sebi na pozornicu.

“Pogledajte što ovdje vidite. Djevojko, što radiš? Mi imamo naše kestenjaste beretke ovdje, ali kestenjaste beretke nikada ne plaču”, rekao joj je, govoreći o beretkama koje nose turske specijalne postrojbe.

“Ona ima i tursku zastavu na svom džepu… Ako postane mučenica, postavit će zastavu na nju, ako Bog da”, rekao je na kongresu u južnom gradu Kahramanmarasu u subotu. “Spremna je za sve, zar nije?” Djevojčica je odgovorila “Da.”

Erdogan ju je zatim poljubio u lice i pustio. Djevojčica nije identificirana te nije jasno zašto je bila odjevena u vojnu uniformu.

Zlostavljanje djeteta

Na društvenim su mrežama neki napali Erdoganov govor, a jedan ga je usporedio sa zlostavljanjem djece.

“Ovo je stramota, ovo je jako loše. Ona je samo dijete, ne možeš joj poželjeti da umre, i još k tome reći ‘Ako Bog da’!”

Erdogan još nije odgovorio na kritike. No ovo nije prvi put da su Erdoganovi komentari o mučeništvu izazvali kontroverze u Turskoj, gdje se svaki vojnik i policajac koji pogine na dužnosti smatra mučenikom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj