NAJVIŠE VREMENA PROVODE U SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA: Norveška – zemlja sporta i dobrog raspoloženja

Norveška je sportski raj, zemlja koja je osvojila ubjedljivo najviše medalja na posljednjim zimskim olimpijskim igrama, ali i država čiji stanovnici dnevno potroše najviše vremena na bavljenje sportom. Norvežani su u PyongChangu osvojili 39 medalja, od čega 14 zlatnih. Norveška je sa 368 medalja osvojenih na zimskim olimpijadama ispred SAD u ukupnom poretku osvajača medalja u istoriji.

U čemu je tajna norveškog sporta, s obzirom na to da je riječ o državi sa relativno malim brojem stanovnika? Norveška se ubraja među najzadovoljnije nacije na svijetu, a ankete je redovno stavljaju u vrh kada je riječ o optimizmu stanovnika. Vodeća su nacija i prema Indeksu nacionalnog integriteta, kvaliteta života, te sreće stanovnika. Norvežani su vodeći u svijetu i prema Indeksu ljudskog razvoja UN.

O stanju svijesti stanovnika govore i karakteristične jarko obojene kuće, koje pozitivno utiču na psihu. Ipak, suština je u pametno raspoređenom novcu za sport, navode sportski portali. Norveška je jedna od najbogatijih zemalja svijeta – bruto domaći proizvod je u samom svjetskom vrhu, uz države poput Katara ili Luksemburga. Ali, država za sport godišnje odvaja svega 15 miliona eura kako za zimske, tako i za ljetnje sportove.

Međutim, studija Evropske komisije iz 2004. godine pokazala je da Norvežani troše više vremena na bavljenje sportom od stanovnika ijedne druge evropske zemlje – u prosjeku čak 13 minuta dnevno. Sa više od 11.000 organizovanih sportskih udruženja, procjenjuje se da se više od 93 posto mališana u Norveškoj bavi sportom.

Uz to, u Norveškoj vlada sistem koji ne uključuje bilo kakvo rangiranje djece do njihove 13. godine. To omogućava da djeca od ranih dana zavole sport zbog druženja i sazrijevanja u međuljudskim odnosima, a ne pobjede po svaku cijenu, kao u većini drugih zemalja, navode sportski portali.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj