VAL SIBIRSKE HLADNOĆE OKOVAO ČITAVU EUROPU: Na Islandu je danas bilo toplije nego u Splitu, a čak i Rusi pišu o nenormalno niskim temperaturama

Val sibirske hladnoće proširio se u ponedjeljak europskim kontinentom gdje je u tri dana smrtno stradalo već devet osoba.

Prema trenutnim podacima, u islandskom Reykjaviku izmjereno je 7,  dok je u isto vrijeme splitskom Marjanu izmjereno -3 stupnjeva Celzijevih.

Francuska

Promenada u NiciFoto: AFP

Dvoje beskućnika pronađeno je mrtvo, jedan u nedjelju u Valenceu, a drugi u petak u pariškom području. Predviđa se da će temperature, naglašene sjeveroistočnim vjetrom, pasti do -10 stupnja Celzijevih (osjet -18 stupnja Celzijevih).  Utorak i srijeda trebali bi biti najhladniji dani. Vlasti su otvorile više od 3100 privremenih mjesta u dodatnom smještaju za beskućnike. Takva hladnoća nije zabilježena od 2005.

Belgija

S temperaturama koje se predviđaju do -10 Celzijevih, čak -15 u noći sa srijede na četvrtak, gradonačelnik Etterbeeka, jedne od 19 komuna u briselskoj regiji, naredio je privođenje i sklanjanje beskućnika koji svojevoljno ne pristanu na smještaj jer “je opasnost po život velika”.

Švicarska

Najniža temperatura od -28,3 stupnja Celzijevih zabilježena je na prijevoju Ofen (1970 metara). Ispod 1000 metara rekord je izmjeren u Brusilauu (-15,6 stupnjeva Celzijevih). U ponedjeljak je bilo -4 stupnja Celzijevih u Ženevi, a -8,2 stupnja Celzijevih u Bernu.

Italija

Prikaži sliku na Twitteru

U Rimu je snijeg pao prvi put od veljače 2012., dosegnuvši 3-4 centimetra na tlu, ometajući promet. Škole su zatvorene. Gradska uprava otvorila je u nedjelju navečer tri stanice podzemne željeznice i jednu željezničku za beskućnike.

Njemačka

HamburgFoto: AFP

Predviđaju se temperature do -20 stupnja Celzijevih. Na vrhu Zugspitze (2962 m), najvišoj njemačkoj planini, u noći s nedjelje na ponedjeljak bilo je -27 stupnja Celzijevih, najniže od početka zime, po meteorološkim službama. U Berlinu gdje se broj beskućnika procjenjuje na više od 3000, broj mjesta u skloništima mogao bi biti premalen, po lokalnoj javnoj radio-postaji RBB.

Austrija

Temperature su pale do -23 stupnja Celzijevih u Tamswegu blizu Salzburga. Dunav je mjestimično zaleđen, ali su vlasti upozorile na opasnost za klizače.

Bugarska

U Sofiji je bilo -7 stupnja Celzijevih i meteorološke službe objavile su opću uzbunu, narančastu pa čak i crvenu, maksimalne razine, za dva susjedna područja na jugu blizu granice s Grčkom. Planinski prijevoji zatvoreni su za kamione, a promet poremećen u zračnoj luci Sofije.

Hrvatska

Hrvatska je bila najpogođenija, što je rijetkost, snijegom u nedjelju na Jadranskoj obali i nekim otocima te temperaturama u ponedjeljak do -20 stupnja Celzijevih na Velebitu. U Zagrebu je bilo -10 stupnja Celzijevih. Brojne škole zatvorene su, a promet poremećen u središnjem dijelu zemlje.

Nizozemska

Val hladnoće nazvan “Sibirski medvjed” s temperaturama ispod ništice tijekom dana trebao bi kulminirati u četvrtak s temperaturom od -17 stupnja Celzijevih, po Meteorološkom institutu.

Velika Britanija

Snijeg pogađa već istok Engleske, a meteorološke službe izdale su uzbunu zaključno do srijede. Ovaj bi tjedan mogao biti “najhladniji” unazad nekoliko godina. Tamošnji mediji zahladnjenje nazivaju “Beast from the east”.

Švedska

Temperature su iznosile od -5 u Stockholmu do -20 stupnja Celzijevih oko Ostersunda kamo idu na skijanje brojni Šveđani. Snijeg je ometao u ponedjeljak promet u zračnoj luci Arlanda u Stockholmu, a vlakovi su blokirani na zapadu zemlje.

Poljska

Varšava

Četiri osobe su smrtno stradale od petka navečer čime se broj mrtvih zbog hladnoće popeo na 48 od studenoga, po vlastima. Temperature su pale tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak do -26,2 stupnja Celzijevih u Goldapu.

Litva

Tri osobe su umrle unazad tri dana, po novinskoj agenciji Baltic News Service. Temperature su pale do -24 stupnja Celzijevih tijekom vikenda.

Rusija

“Nenormalno niske” temperature od vikenda vladaju središnjim dijelom Rusije i Moskvom, oscilirajući između -14 stupnja Celzijevih po danu do -24 po noći. “Najveća hladnoća” još se očekuje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj