ODBIJEN ZAHTJEV LONDONA: ‘Prijelazno razdoblje nakon Brexita ne može biti neograničeno’

Velika Britanija je zatražila od Europske unije prijelazno razdoblje nakon Brexita, kako bi se britanskom gospodarstvu dalo više vremena da se pripremi za nove okolnosti.

Velika Britanija ne može računati na neograničeno prijelazno razdoblje nakon izlaska iz Europske unije, upozorio je u utorak glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier.

Velika Britanija je zatražila od Europske unije prijelazno razdoblje nakon Brexita, kako bi se britanskom gospodarstvu dalo više vremena da se pripremi za nove okolnosti. Tijekom toga prijelaznog razdoblja Velika Britanija bi bila dužna poštovati europsko zakonodavstvo, ali ne bi više sudjelovala u radu institucija EU-a i u donošenju odluka.

Britanski izlazak iz EU-a predviđen je krajem ožujka sljedeće godine.

“Mi smo logično predložili da prijelazno razdoblje traje do 31. prosinca 2020. godine, a čini se da Velika Britanija želi da trajanje toga razdoblja bude otvoreno, što nije moguće”, rekao je Barnier na konferenciji za novinare nakon sastanka s ministrima 27 zemalja članica EU-a koje je izvijestio o trenutačnom stanju pregovora.

Europska komisija bi u srijedu trebala objaviti prvi nacrt sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a u kojem bi politički dogovor postignut u prosincu prošle godine o tri ključna pitanja – financijskoj nagodbi, pravima građana i granici na irskom otoku – prvi put bio pretočen u pravni tekst.

U nacrtu teksta također se mora definirati i prijelazno razdoblje.

“Jasno je da prijelazno razdoblje mora biti kratko. Mi smo predložili 21 mjesec jer tada istječe višegodišnji europski proračun”, rekao je Barnier.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj