ZAGOVARAJU NADMOĆ BIJELE RASE! Rouli: Sve veća opasnost od desničarskog terorizma u Velikoj Britaniji

Velika Britanija se danas suočava sa novom i značajnom prijetnjom od organizovanog desničarskog terorizma, rekao je Mark Rouli, šef antiterorističke službe londonske policije. On je dodao da je policija osujetila četiri potencijalna napada desničarskih ekstremista prošle godine.

Britanske grupe se povezuju sa ekstremistima iz cijelog svijeta

“Desničarska teroristička prijetnja značajnija je i opasnija nego što se to može vidjeti u javnim diskusijama”, rekao je Rouli novinarima. Do prije dvije godine, aktivnost desničara bila je ograničena na neprijatne proteste i krivična djela počinjena iz mržnje, dok su ozbiljni incidenti pripisivani pojedincima.

Špijunska agencija MI5 sada istražuje desničarske aktivnosti, rekao je on, dodajući da se britanske grupe sve više povezuju sa međunarodnim ekstremistima. “To je značajan dio terorističke prijetnje. Desničarski terorizam ranije ovdje nije bio tako organizovan”, rekao je Rouli.

On je dodao da je u posljednjih 18 mjeseci u Britaniji prisutna domaća, neonacistička organizacija, koja zagovara supremaciju bijele rase i koja ima iste ambicije kao i bilo koja druga teroristička organizacija posvećena nasilju. “To treba da sve nas zabrinjava”, rekao je on.

Hrane se jedni drugima

On je rekao da se u Britaniji trenutno vodi 600 terorističkih istraga sa više od 3.000 osumnjičenih. Prema njegovim riječima, islamistički i desničarski ekstremisti predstavljaju toksičnu kombinaciju, “hrane se jedni drugima” i provode isti plan podjele, straha i mržnje.

On je istakao da je važno da sporazum Londona i EU, nakon što Britanija napusti blok 2019. godine, ne naruši odnose sa evropskim kolegama

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj