BEZ VEĆIH PROBLEMA: Specijalci FUP-a i kantonalnih MUP-ova odblokirali ceste

Pripadnici Specijalne jedinice FUP-a i MUP-a Kantona Sarajevo jutros su u 5.30 sati odblokirali Vogošćansku petlju.  

Foto: M. Kadrić

 

Na licu mjesta nije bilo nijednog borca, a njih 1.500 noć je provelo na ovom dijelu ulaza u Sarajevo. Nakon pregovora s pripadnicima FUP-a, borci su donijeli odluku da odblokiraju saobraćajnicu.

– Dogovor je postignut za svega dvije minute. Od boraca smo zatražili da mirnim putem napuste petlju, što su oni i učinili – kazao nam je jedan od specijalaca, kojeg smo zatekli na Vogošćanskoj petlji, koji je zajedno sa svojim kolegama osiguravao ovu lokaciju.

Tokom noći temperatura je bila -11 stepeni, a za vrijeme naše posjete, zatekli smo i pripadnike KJKP “Rad”, koji su čistili saobraćajnice od zgarišta, gdje su se borci tokom noći grijali paleći gume.

Odblokirana ‘zenička petlja’

Nakon 19 sati blokade puta M-17 kod blatuške petlje u Zenici, saobraćaj je odblokiran. Ovo je uslijedilo nakon što se oko 5.30 sati na ovom dijelu puta počeo okupljati veliki broj ekipa Specijalne jedinice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Kako je izjavio za Avaz.ba Senad Delić, potpredsjednik Udruženja zaboravljenih boraca, na deblokadu puta odlučili su se nakon razgovora s jednim od komandira.

– Prišao nam je komandir i rekao da su svi drugi putni pravci odblokirani i da je preostao još samo ovaj. Zamolio nas je da i mi to učinimo te da će, kako je rečeno na sinoćnoj konferenciji za medije u “Energoinvestu”, naši predstavnici razgovarati sa nadležnima o ispunjenju naših zahtjeva. Ukoliko to ne pristanemo, da mirnim putem napustimo M-17, nažalost, morat će upotrijebiti zakonom dozvoljena sredstva za deblokiranje puta – kazao je Delić za naš portal, nakon čega su se borci, njih oko 150, uputili kućama.

Još je istakao da će provjeriti tačnost ovih navoda, a ukoliko oni ne budu istiniti, vratit će se na put M-17 ili će otići u Sarajevo, o čemu će se naknadno međusobno dogovoriti.

Ovu informaciju, novinaru “Avaza” koji je cijelu noć proveo s borcima, potvrdili su i u Operativnom centru MUP-a ZDK, kazavši da je izvršena deblokada Vogošćanske petlje i petlje u Blatuši.

– Policija je bez upotrebe sile u razgovoru sa demobilisanim borcima dogovorila deblokadu puta, a sve s ciljem zaštite zdravlja brojnih bh. građana u kolonama, ali i samih boraca. Ovim putem ističemo važnost saradnje boraca s policijom i sugeriramo im da pristupe pregovorima u Sarajevu, a blokada puta samo šteti članovima našeg društva – kažu iz Operativnog centra MUP-a ZDK.

Foto: M. Kadrić

Odblokirano Ivan Sedlo

Nakon što je odblokiran saobraćaj na prijevoju Ivan-sedlo, borci koji su cijelu noć proveli pod otvorenim nebom su se razišli.

Prije nego što će se razići, borci su poručili kako će se organizirati u mnogo većem broju i da će doći pred zgradu Vlade Federacije BiH.

– Oni nas osam mjeseci uzimaju zdravo za gotovo. Ne shvataju nas ozbiljno, ali smo jučer, sinoć, ali i jutros pokazali da se ne igraju sa nama. Dovest ćemo silu od 10.000 ljudi pred njihov prag – poručili su borci.

Kako su naglasili, najvažnije je da nije bilo većih incidenata, ali ni povrijeđenih.

Na ovom lokalitetu bile su raspoređene jake policijske snage, a građani su satima čekali u dugim kolonama automobila koje se su formirale u oba pravca.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj