UKRAJINA TVRDI: ‘Ruski Gazprom mora nam platiti više od četiri i pol milijarde dolara’

Ruska naftna tvrtka Gazprom mora platiti više od četiri i pol milijardi dolara, tvrdi ukrajinska strana u sporu pred Arbitražnim sudom u Stockholmu.

Ukrajina je u srijedu objavila da je dobila presudu u zamršenom plinskom sporu s Rusijom, pošto je međunarodni sud odlučio da joj ruska kompanija Gazprom ima platiti 4,6 milijardi dolara za transport plina.

Tajne odluke Arbitražnog suda

Arbitražni sud u Stockholmu odlučio je da Gazprom mora platiti 4,63 milijarde dolara “jer nije isporučio količine plina predviđene za tranzit”, navodi ukrajinska javna naftna kompanija Naftogaz u priopćenju. “Gazprom mora platiti Naftogazu 2,56 milijarda dolara neto”, dodaje: odluka se nastavlja na raniju presudu po kojoj pak ukrajinska kompanija mora velikoj ruskoj tvrtki platiti oko 2 milijarde dolara.

Jako zamršene odluke suda u Stockholmu nisu javne i njihove pojedinosti strane otkrivaju tek djelomično.

Nepotpuna ‘pobjeda u Stockholmu’

Gazprom u srijedu navečer nije reagirao na novu odluku. Ona se odnosi na tranzit ruskog plina preko ukrajinskog teritorija iz kojeg Kijev želi izvući korist a Moskva ga želi smanjiti dajući prednost drugim plinovodima.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Volodimir Omeljan izrazio je na Facebooku zadovoljstvo zbog “pobjede u Stockholmu”, premda je iznos znatno manji od onoga koji potražuje Kijev, oko 15 milijarda dolara.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj