AMERIČKI MEDIJI: U Bijeloj kući ponovo razmatrana operacija protiv Assadove vlade u Siriji

The Washington Post je, pozivajući se na izvore, objavio kako američka administracija razmatra opcije o novim vojnim mjerama protiv sirijskih vlasti. List navodi da je prošle nedjelje američki predsjednik Donald Tramp razmatrao moguće akcije s čelnikom kabineta Bijele kuće Johnom Kellyem, pomoćnikom za nacionalnu sigurnost Herbertom McMasterom i čelnikom Pentagona Jamesom Mattisom.

Gen. Martin E. Dempsey, i Gen. James Mattis, Kabul, Afghanistan, Feb. 10, 2013. /Foto: Agencije

Trump je razmatrao opcije za “kažnjavanje vlade sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada nakon priopćenja o napadima s upotrebom klora”, piše The Washington Post. Glasnogovornica Pentagona Dana White je negirala da je James Mattis sudjelovao na tom sastanku i istakla kako “nije bilo nikakve rasprave”.

Prema riječima drugog visokog dužnosnika američke administracije, James Mattis je bio “odlučno protiv vojnog odgovora na temelju izvješća o napadu kemijskim oružjem”, dok je Herbert McMaster bio “za”. Izvori navode kako Tramp na sastanku nije odobrio vojne akcije i da će dužnosnici nastaviti pratiti situaciju u Siriji.

Tramp komentirao događaje u Koreji

Američki predsjednik nije komentirao navode WP-a, ali se osvrnuo na historijske najave o pomirenju koje su došle sa Korejskog poluostrva, riječima: “vidjeti šta će se desiti”.

Sjeverna Koreja je izrazila želju da razgovara sa SAD o denuklearizaciji i da će tokom tih pregovora suspendovati nuklearne probe, izjavio je ranije danas specijalni izaslanik Južne Koreje Čung Eui Jong, nakon povratka delegacije te zemlje iz Pjongjanga.

Zvaničnici iz Seula su za južnokorejsku agenciju Jonhap rekli da je Sjeverna Koreja poručila da ona nema potrebe da koristi nuklearno oružje ako osjeća da je njena bezbjednost garantovana, prenosi AP.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj