WALL STREET TONE! Makron: Američke mjere predstavljaju “ekonomski nacionalizam”, a nacionalizam vodi u rat u kojem sve strane gube

Evropska unija mora da preduzme hitne akcije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) ukoliko Sjedinjene Države budu podigle tarife na uvozni čelik i aluminijum, izjavio je danas francuski predsjednik Emanuel Makron. 

Slikovni rezultat za macron trump

Reagovati proporcionalno

Makron je, poslije sastanka sa premijerom Kvebeka Filipom Kujlarom, rekao da planirane američke mjere predstavljaju “ekonomski nacionalizam”, a nacionalizam vodi u rat u kojem sve strane gube, prenosi agencija Rojters.

“Važno je u ovom kontekstu da Evropska unija reaguje brzo i proporcionalno u okviru Svjetske trgovinske organizacije i u skladu sa pravilima STO“, rekao je Makron novinarima.

Wall Street tone zbog straha od trgovinskog rata

Evropske berze zabiljžile su danas različite rezultate, dok su akcije na Wall Streetu u padu, jer investitori strahuju od izbijanja trgovinskog rata koji bi zakočio rast globalne ekonomije.

Italijanski berzanski indeksi su u minusu, francuski indeks KAK 40 se kretao negdje između skromnih gubitaka i dobitaka, njemački DAX je porastao za 0,7 odsto, a britanski FTSE 100 za 0,1 odsto, prenosi agencija AP.

U SAD, akcije su pale, pri čemu je širi S&P 500 oslabio za 0,5 odsto na 2.678 poena, industrijski Dau DŽons za 0,5 procenata na 24.418 poena, a tehnološki Nasdak za 0,6 odsto na 7.217 poena. Dolar je porastao na 105,79 jena sa 105,54 jena od petka, euro je pao na 1,2323 dolara sa 1,2331 dolara, a britanska funta je skočila na 1,3820 dolara sa 1,3790 dolara.

Američka “laka” nafta (WTI) je poskupila za 12 centi na 61,37 dolara za barel, a sjevernomorska “brent” za šest centi na 64,43 dolara za barel.

U Aziji, tokijski indeks Nikei je pao za 0,7 odsto, a honkoški Hang Seng za 2,3 procenata.

Američki predsjednik Donald Tramp je prošle nedjelje zaprijetio da će uvesti carine na uvoz čelika i aluminijuma, zbog čega su se investitori uplašili od mogućeg izbijanja trgovinskog rata.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj