PREDSTAVNIČKI DOM PS BiH: Usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona

Poslanici u Predstavničkom domu BiH usvojili su Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Grupa poslanika iz SDP-a, SBB i DF predlaže i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.

Slikovni rezultat za parlament bih

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova uz sporan kredibilitet i stručnost otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Na dnevnom redu je i zahtjev Amira Fazlića (SDA) za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH. Usvojen je i prijedlog grupe poslanika koji traže da se prijedlog uputi Domu naroda BiH I takođe, razmatra po hitnoj proceduri i u ovom domu.

Usvojen je u prvom čitanju i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o platama u institucijama BiH. Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službi Oružanim snagama BiH usvojen je u prvom čitanju.

Prijedlog zakona o dopuni krivičnog zakona BiH po hitnom zakonodavnom postupku, a koji se odnosi na oštrije kažnjavanje  skrnavljenja nacionalnih spomenika u BiH nije dobio potrebnu većinu iz Republike Srpske. Poslanici su usvojili izvještaj oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o parlamentanrom nadzoru.

Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi „Praćenje pripreme proejkta reforme javne uprave usvojen je, a poslanici su prihvatili i  izvještaj o izvršenoj reformi „Praćenje realizacije preporuka revizije učinka“. Prihvaćen je i Izvještaj Komisije za rad i praćenej rada Agencije za borbu protiv korupcije, kao i izvještaj o radu parlamentanrog vojnog povjerenika.

Nije primljena k znanju informacija u oblasti stranih investicija u BiH. Prijedlog odluke o potvrđivanju Odluke Predsjendištva BiH o postavljanju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanih snaga je prihvaćen.

 

(Global CIR/NN)

Komentiraj