(VIDEO) TRGOVINSKI RAT JE POČEO! Tramp potpisao nove takse na uvoz, ne odnose se na ‘prijatelje Kanadu i Meksiko’

Predsjednik SAD-a Donald Tramp potpisao je zahtjev za izmjenu carinskih taksi za uvoz čelika i aluminijuma, kao što je i najavio za danas. Tramp je rekao da će biti “veoma fer i fleksibilan” i ponovio da ostaje pri stavu da će taksa na čelik biti 25 odsto, a na aluminijum 10 odsto, kao i da se nove tarife neće odnositi na Meksiko i Kanadu.

(VIDEO) TRAMP POTPISAO PREDLOG NOVIH CARINA: Nove takse se ne odnose na naše prijatelje Kanadu i Meksiko

Mjere koje smo danas preduzeli nisu pitanje izbora već pitanje neophodnosti zbog naše bezbjednosti” rekao je Tramp potpisujući dokument.

Nova odluka trebalo bi stupiti na snagu za 15 dana. On je već  ranije nagovijestio da se odluka o novim carinama neće odnositi na “prave prijatelje SAD-a”, najavljujući da će od odluke biti izuzeti Meksiko i Kanada.

“Moramo štiti i graditi naše industrije čelika i aluminijuma, a da istovremeno pokažemo fleksibilnost i kooperativnost prema onima koji su pravi prijatelji i koji nas tretiraju pravično i po pitanju trgovine i vojske”, naveo je Tramp na Tviteru.

Potpis na dokument kojim se uode nove tarife Tramp je stavio na dan kada je 11 zemalja potpisalo Sveobuhvatni progresivni sporazum za transpacifičko partnerstvo (CPTPP), čiji je cilj ukljanjanje prepreka u trgovini.

 

Većina analitičara smatra kako je ovim zvanično otpočeo trgovinski rat SAD-a sa ostatkom svijeta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj