‘FRANCUSKI OSCAR’: César- privlačna pariska svečanost dodjele filmskih priznanja

Ovogodišnje 43. izdanje dodjele “Césara”, najvećeg galskog slavlja sedme umjetnosti održano je u znaku borbe protiv nasilja  nad ženama i duelu dva filma neobičnih naziva “Zbogom, vidimo se gore” i 120 odkucaja u minuti” dok je prisustvo mlade glumice Laure Smet , nanovo, izazvala radoznalost i veliku pažnju jer je “razbaštinjena naslijednica” Johnnyja Hallydaya, u središtu pozornosti.

Dva filma u vrhu natjecanja

Od objave naziva ostvarenja za najuspješniji francuski film 2018. godine, ostvarenja Robina Campilloa i Alberta Dupontela postali su favoriti. Mec nije razočarao jer se pobjednik izdvojio u zadnjim trenutcima veoma elegantne ceremonije. Prednjačio je Campillo  i njegov Act-up, ispred zanimljivog djela o Prvom svjetskom sukobu.

Piše: Džana Mujadžić

Prvi cineast je osvojio šest “Césara”, a drugi pet, iako se nije pojavio u raskošnoj dvorani “Pleyel” s isprikom da ne voli slavlja. Capmillo, autor “120 otkucaja u minuti” bio je nekoliko puta na sceni, primiti statuicu za najuspješniji originalni scenario za filmovano upozorenje vlastima, radi  promijene politike prema migrantima pa toksikomaniji i prostituciji. Film je nagrađen i za najbolju glazbu, montažu, sporednu ulogu dodijeljenu Antoineu Renartzu i ulogu “mlade nade”  koja je otišla u ruke Nahuel Pereza Biskoyarta.

Dupontel je dobio priznanje za najuspješniju adaptaciju, režiju, fotografiju, dekor, kostime. Slavljen od strane kritike, film Huberta Charnela “Mali seljak” opisao je život uzgajivača krava, koji je preuzeo roditeljsko imanje. Swan Arland skoro nepoznat glumac osvojio je “Césara” za najbolju mušku ulogu a Sara Giraudeau je postala najuspješnija interpretatorice ženske, sporedne uloge. Charnel je osvojio i nagradu za najnadahnutiji, prvi film. Sin zemljoradnika zahvalio je Akademiji “Césara” što je odala priznanje ‘filmu seljaka o seljacima’!

Zahvala životu

Ostvarenje “Smisao za slavlje” Erica Toledano i Oliviera Nakchea nije bilo po ukusu žirija kao ni film “Pacijenti” o kojima se mnogo govorilo. Manu Payet, treći humorist koji je nakon popularnih Florence Foresti i Jérômea Commendeura animirao trosatnu ceremoniju koju je otvorio na “amerićki naćin”, zahvaljujući programu nadrealističke glazbene komedije sa velikim “Césarima” i  kritikama poslanim odgovornim ličnostima društveno-političke scene Francuske.

Četrdeset i treće izdanje svečanosti je i inovirano uvođenjem priznanja publike. Akademija, očito, želi otkloniti kritike koje je optužuju za snobizam i elitizam pri nagrađivanju. Poznati galski humorist sa californijskom adresom, Dany Boon dobio je ovogodišnje ovacije publike za realizaciju filma “Načisto lud”, a nagradu mu je uručila poznata umjetnica Line Reanud, koja se bliži 100 rođendanu.

Nakon Kate Winselet, Seanna Penna, Michaela Douglasa i prošle godine Georgesa Cluneya, galska “oskarizovana” glumica Marion Cotillard odjevena u neobičnu, svjetleću opravu u društvu čuvenog Pedra Almodovara predala je čuvenoj Penelope Cruz, priznanje za cjelokupnu karijeru.

-Penelope je jedistvena, posjeduje prirodnost, osobenost, aristokratsku gracioznost i glamour-izjavio je poznati španjolski reditelj, uporedivši svoju “muzu” sa Sophiom Loren, Juliette Binoche i …Marion Cotillard!

Penelope Cruz, odjevena u predivnu carsko plavu koktel haljinu branda Versace, stavila je ruku na srce plačući od sreće, zahvaljujući se i klanjajući se, pred gledalištem koje je spontano ustalo pozdraviti je “standing ovationom”.

-Večeras zahvaljujem – životu, izjavila je nadarena umjetnica na savršenom fracuskom. –Ni u najluđim snovima nikada ne bih zamišljala da ću u Parizu, dobiti ovako vrijedno priznanje. Francuska je uvijek bila plemenita prema meni! Volim te, Marion. U međuvremenu je galska zvijezda izgovorila -I te amo!

Svom najdražem reditelju se Penelope Cruz obratila na njihovom materinskom jeziku: -Hvala za počast koju neprekidno ocrtavaš ženama. Sretna sam jer si i mene u nju upisao!

Glumica Jenanne Balibar je osvojila “Césaara” za tumačenje lika, nekad popularne pjevačice Barbare, a američkom reditelju Raulu Perchu uručeno je najveće francusko filmsko prizanje, za dokumentarac “I Am Not Your Negro”. Najboljim, stranim dugometražnim ostvarenjem proglašen je film Andreja Zviaginceva “Ljubavna greška”.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

1 Komentaron this Post

  1. Bravo Dzana

    Reply

Komentiraj