NAKON PUCNJAVE I UBISTVA 17 UČENIKA I PROFESORA: Tramp odustao od velikih reformi zakona o nošenju oružja

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) će podržati skromne promjene zakona u vezi s oružjem, povlačeći se tako od širih izmjena koje je razmatrao, nakon što su se SAD suočile s pokoljem u srednjoj školi na Floridi, drugim najgorim u historiji.

Odlučivši se za plan koji su zvaničnici nazvali “pragmatičnim”, Tramp će podržati zakon koji je predložen Kongresu, a koji će samo zahtijevati više podataka za kupaca oružja u sistemu, odnosno provjeru da li se nalaze u bazi podataka o osobama kojima nije dozvoljeno posjedovanje oružja.

Značajnije reforme, kao što je podizanje starosne granice za kupovinu oružja sa 18 na 21, ili provjere osoba koje nabavljaju oružje preko interneta, će biti razmotrene u posebnoj komisiji.

Ministarstvo pravde će osigurati nepoznat iznos novca za države koje žele da obuče nastavnike u školama za korištenje i nošenje vatrenog oružja. Ova ideja se već provodi u malom broju država, a ima podršku Državne asocijacije vatrenog oružja.

Tramp je rekao da vjeruje kako bi to bolje zaštitilo učenike i profesore u slučaju napada. Američki predsjednik koji podržava pravo na nošenje oružja, najavio je, nakon nedavnog masovnog ubistva u školi na Floridi, da će poduzeti rigoroznije mjere zaštite.

U školi na Floridi 14. februara je bivši učenik ubio 17 učenika i profesora.

Komentiraj