IMAT ĆETE STATUS ‘TREĆE ZEMLJE’! Iz EU poručuju Velikoj Britaniji da se suoči sa stvarnošću nakon Brexita jer neće moći zadržati povlastice

Pregovarač Europske unije Michel Barnier u utorak je ponovio da Velika Britanija neće zadržati sadašnje povlastice, uključujući trgovinske, nakon što napusti Uniju, te naglasio da se London mora suočiti s time.

“Ne može se imati status treće zemlje i tražiti povlastice Europske unije”, rekao je Barnier na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u raspravi o ‘Smjernicama za okvir budućih odnosa između EU-a i Ujedinjene Kraljevine’. “Vrijeme je za suočavanje s grubim činjenicama”, dodao je.

Odbijen poseban status

EU je prošlog tjedna odbio traženja britanske premijerke Therese May posebnog sporazuma nakon Brexita ponudivši Londonu samo sporazum o slobodnoj trgovini, bez posebnog statusa za moćan britanski financijski sektor. Barnier je rekao da nije bilo drugih opcija s obzirom na želju Lonodna da napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju EU-a.

On je također branio prijedlog EU-a da nastavi regulirati trgovinu u Sjevernoj Irskoj nakon Brexita, ukoliko neće biti drugih načina da se izbjegne uspostava ‘tvrde granice’ između Sjeverne i Republike Irske, što je izazvalo oštre reakcije u Londonu i Belfastu.

“Naša je odgovornost detaljno operativno razraditi kako izbjeći tvrdu granicu na irskom otoku ako nema drugog rješenja, a s obzirom na želju Ujedinjene Kraljevine da napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju”, rekao je.

Nema biranja pogodnosti bez snošenja troškova i odgovornosti

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker također je podsjetio London da nema vremena za gubljenje do izlaska iz Unije u ožujku 2019. godine. “Očito je da iz Ujedinjene Kraljevine trebamo više jasnoće da bi se sporazumjeli oko našeg budućeg odnosa”, rekao je Juncker. “Kako sat otkucava, s još godinu dana vremena, vrijeme je da se govori prevedu u ugovore, obećanja u sporazume”, rekao je.

Čelnici 27 preostalih članica EU-a usvojit će u Bruxellesu 23. ožujka zajedničko stajalište o budućim odnosima s Velikom Britanijom koje će biti mandat Barniera u pregovorima s Londonom. EU je odlučna spriječiti Britaniju da bira prednosti bliske integracije bez dijeljenja troškova i obveza iz straha da bi takav primjer potaknuo još zemalja da napuste Uniju.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj