ČIM JE ONA DOŠLA, SVI USTAŠE! Argentinski Hrvati nahvalili Kolindu i zatražili brisanje Tita i ZAVNOH-a iz hrvatskog Ustava

Tokom posjete hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Argentini i susreta s tamošnjom hrvatskom zajednicom, na prijemu održanom u njenu čast okupljenima se danas obratio Tomislav Frković. On je predsjednik Međudruštvenog odbora hrvatskih udruga i ustanova Republike Argentine koji je u svom govoru, između ostalog, zatražio od predsjednice brisanje Josipa Broza Tita i ZAVNOH-a iz hrvatskog Ustava.

 

Frković je, inače, unuk ministra šumarstva i rudarstva za doba NDH Ivice Frkovića, a njegov govor nećemo prenijeti iz higijenskih razloga. Predsjednica Hrvatske susrela se i sa predsjednikom Argentine Mauriciom Macrijem. Za vrijeme svoje višednevne južnoameričke turneje, hrvatska predsjednica će, pored Argentine, još posjetiti Čile i Brazil.

Ustaški bjegunci – borci za slobodu

Kitarovićeva je tokom posjete Argentini poručila da su “nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodu hrvatskog naroda i domovine”. Hrvatski historičar Tvrtko Jakovina smatra da je riječ o skandaloznoj izjavi.

“Predlažem da u ambasadama SAD i Njemačke pregledaju njene izjave, jer nam one kvare odnose sa tim i mnogim drugim zemljama”, ističe Jakovina.

On napominje da u Argentini postoje stara i nova emigracija.

Stara je došla na prelazu iz 19. u 20. vijek i prije Drugog svjetskog rata.  Ali, oni koji su pobjegli nakon Drugog svjetskog rata takozvanim pacovskim kanalima, poput poglavnika Ante Pavelića i ustaških funkcionera ili Adolfa Ajhmana, bili su fašistički zločinci.

“Predsjednica misli da je tamo cvjetalo cvijeće, ali Argentina je tada bila vojna diktatura generala Huana Perona i nije bilo demokratije, ali je bilo mnogo sličnosti sa Musolinijevom Italijom, u kojoj je Peron bio vojni ataše”, kaže Jakovina, prenose hrvatski portali.

Kitarovićeva se u više navrata “udvarala” desničarskim glasačima, pa je branila ustaški pozdrav “Za dom spremni!”, davala intervjue radikalno desnim medijima koji promovišu ustašku ideologiju i izvinjavala se zbog srpskih čokoladica u Hrvatskoj.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj