EU PORUČILA TRUMPU: Trgujte, ne ratujte

Predsjednik Vijeća Evropske unije Donald Tusk u srijedu je zatražio od američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne podriva dugotrajne prekoatlanske veze pokušajima da ostvari ekonomsku dobit uvođenjem trgovinskih tarifa.

Da budem jasan: umjesto da riskiramo trgovinski rat, koji je on izgleda nestrpljiv da vodi, trebali bismo stremiti ka široj saradnji – izjavio je Tusk novinarima u Helsinikiju.

Evropska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom poručila je Evropskom parlamentu da će 28-člani blok nastaviti da traži izuzeće od američkih tarifa na uvozni čelik i aluminij koje bi Trump mogao uvesti u ovoj sedmici, istovremeno pripremajući kontramjere za američke robe.

Trump tvrdi da su tarife neophodne pravdajući se razlozima nacionalne sigurnosti, ali je Malmstorm insistirala da je to lukavstvo: “Sumnjamo da američki potez praktično nije zasnovan na sigurnosnim razlozima nego je to mjera ekonomske blokade pod takvom krinkom”. 

Nepovjerenje među dugogodišnjim saveznicima pojačalo se otkako je Trump postao predsjednik u prošloj godini, dok su američke tarife samo ubrzale taj osjećaj.

Tusk je izjavio da nije prekasno da se preokrene takav trend i zatražio je od Trumpa da ispuni obećanje da će izuzeti “prave prijatelje” iz tarifa.

Podsjećajući da je svijet prošao kroz dva svjetska i hladni rat, Tusk je izjavio: “Volio bih istaknuti danas da je slobodni svijet opstao kroz najteže decenije zahvaljujući činjenici da su Evropljani i Amerikanci bili pravi prijatelji”.

– Stoga slavimo to prijateljstvo, ne osporavajmo ga – kazao je.

I Trump bi, rekao je Tusk, umjesto da pokreće trgovinski rat, trebao restartati pregovore o sporazumu o slobodnoj transatlanskoj trgovini koje je započeo bivši predsjednik Barack Obama, ali nikada nisu dovršeni.

– Sada bismo se trebali vratiti tim pregovorima. Gospodine predsjedniče, vodite trgovinu ne rat – izjavio je Tusk.

Transatlanski jaz oko Trumpovih tarifa bio je evidentan u Evropskom parlamentu u Strazburgu, u kome su stranke skoro svih političkih orijentacija bile jednoglasne u kritici američkih planova, prenosi AP.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj