FAŠISTIČKO IŽIVLJAVANJE U VIŠEGRADU! Postrojeni četnici veličali Dražu Mihailovića, Kojović traži hitnu zabranu manifestacija mržnje

Višegrad je do rata u Bosni i Hercegovini, imao gotovo 25.000 stanovnika, od kojih su više od 60 posto bili Bošnjaci. Poslije ratnog zločina, koji su počinile srpske paravojne formacije, među kojima i one sa četničkim obilježjima, za grad Višegrad, Međunarodni sud u Hagu naveo je da je bio podvrgnut “jednoj od najnemilosrdnijih kampanja etničkog čišćenja u BiH” sa hiljadama ubijenih civila nesrba.

Četnici se postrojili u Višegradu i veličali Mihailovića

Jučer su ondje, pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta iz BiH i Srbije obilježili 72 godine od hapšenja četničkog vojvode Draže Mihailovića.

Hina piše da se stotinjak četničkih sljedbenika iz Srbije i Bosne i Hercegovine okupilo u utorak u okolici Višegrada u istočnoj Bosni kako bi odali počast Draži Mihailoviću, kvislingu i zapovjedniku četničkih postrojbi u Drugom svjetskom ratu odgovornom za masovne pokolje nesrpskog stanovništva upravo u tom dijelu BiH.

Pripadnici organizacija pod imenom Ravnogorski pokret postrojili su se u crnim odorama s četničkim znakovljem uz spomenik Mihailoviću na mjestu gdje su ga 1946. godine uhitili pripadnici jugoslavenskih službi sigurnosti pri čemu je poginulo nekoliko četnika iz Mihailovićeve pratnje.

Današnji Mihailovićevi sljedbenici u utorak su podsjećanje na taj događaj na teritoriju BiH obilježili podizanjem zastave Srbije, intoniranjem srbijanske državne himne i vjerskim obredom koji su predvodili pravoslavni svećenici.

Jovo Vukeljić, predsjednik lokalnog ogranka Ravnogorskog pokreta kazao je novinarima da su se Mihailovićevi sljedbenici okupili kako bi kao i svake godine podsjetili na tko “tko je bio prvi gerilac u porobljenoj Europi i borac protiv fašizma”.

Ravnogorski pokret na popisu je ekstremističkih organizacija koje Ministarstvo sigurnosti BiH smatra izrazito opasnima po državu.

U posljednjem izvješću tog ministarstva o stanju sigurnosti u BiH, pripadnici Ravnogorskog pokreta  opisani su kao “sljedbenici ideologije četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata koji pored agresivnog nijekanja legitimnosti države BiH i opstrukcije euroatlantskih integracija, sebi su za cilj postavili ujedinjenje svih ravnogorskih pokreta”.

Postrojbe kojima je zapovijedao Mihailović rat su provele surađujući s talijanskim i njemačkim okupatorom boreći se protiv partizana.

Pritom su proveli masovno etničko čišćenje nesrpskog stanovništva područja Sandžaka i istočne Bosne, a samo u Višegradu ubili su najmanje tri hiljade Bošnjaka. Mihailović je nakon uhićenja izveden pred sud pod optužbom za ratne zločine te je  proglašen krivim i strijeljan u julu 1946. godine.

Četničke pristaše u Srbiji danas pokušavaju ishoditi njegovu rehabilitaciju.

Predrag Kojović: Četnici su fašisti i treba ih zabraniti

 

 Kojović: Četnici su fašisti i treba ih zabraniti

Ponovno postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta iz Srbije i Bosne i Hercegovine u Višegradu, predsjednik Naše stranke Predrag Kojovć oštro osuđuje, ali i traži od organa vlasti da konačno tome stanu u kraj.

“Neprihvatljivo je da i dalje fašističke organizacije djeluju u našoj zemlji i priređuju ovakve groteskne predstave, pored toga što građani ove zemlje svakodnevno trpe ratno-huškačku retoriku i destruktivnu nacionalističku politiku koja stvara osjećaj nesigurnosti, masovno siromaštvo i egzodus mladih iz zemlje. Parade četnika iz godine u godinu u gradovima u kojima su pod tim istim simbolima izvršeni monstruozni ratni zločini su patološko, fašističko ponašanje, a ne pravo na slobodu govora, i zabranjeni su u svim demokratskim, naprednim, društvima”, rekao je Kojović.

Predsjednik Naše stranke smatra da svaka buduća vlast koja sebe želi predstaviti kao proevropsku političku snagu mora zakonski sankcionisati ovu i ovakve grupe bez obzira na etničku i vjersku pripadnost ili nepripadnost,

“Naša stranka je još prije više od godinu dana u Federalnom parlamentu predložila nacrt zakona koji bi ovakve manifestacije mržnje sankcionisala, ali su nakon usvajanja nacrta na Predstavničkom domu FBiH SDA i HDZ uklonile taj zakon iz procedure. Njima, to je valjda jasno i većini građana sada, odgovara da se ovakvo ponašanje ne sankcioniše jer politički opstaju upravo zahvaljujući ovakvim međuetničkim provokacijama. S toga od njih ne očekujem da to urade, ali je stavljanje i usvajanje zakona koji bi prekinuo ovakve stvari za nas eliminatorno pitanje za partnere s kojima planiramo formirati izvršnu vlast nakon izbora 2018. Nadam se da će nam građani na izborima svojim glasovima dati snagu da jednom za svagda fašizam ovog ili nekog drugog tipa pošaljemo na smetljište historije gdje od 1945. i pripada”, zaključio je Kojović.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj