BEZ OBZIRA NA VELIČINU: Sve galaksije rotiraju istom brzinom

Astronomi su, na sopstveno iznenađenje, otkrili da sve galaksije u svemiru, bez obzira na veličinu, rotiraju istom brzinom i da jednu rotaciju naprave za milijardu godina.

Galaksije rotiraju istom brzinom

Na Zemlji, dužina dana mjeri se rotacijom planete oko svoje ose, a dužina godine kružnim kretanjem oko Sunca.  Vođa istraživanja Gerhard Meurer rekao je da je otkriće o ujednačenom rotiranju galaksija “prilično čudno”.  “Pomislio sam da je to prilično čudno. Male i velike galaksije – sve rotiraju za isto vrijeme”, rekao je profesor Meurer iz Međunarodnog centra za radijska astronomska istraživanja, prenijela je agencija AAP.

Istraživači su pronašli i dokaze o tome da se starije zvijezde nalaze bliže ivicama galaksija, iako se očekivalo da se tu nađu novoformirane zvijezde i gas. Prema dosadašnjim teorijama, galaksije se razvijaju u dužem vremenskom periodu i postepeno se šire, pri čemu starije zvijezde zauzimaju mjesto bliže centru diska.

Meurer je rekao da će ovo otkriće pomoći astronomima da shvate gdje se galaksije završavaju i da više ne gube vrijeme i procesorsku moć kompjutera na oblasti izvan njihovih ivica. Rezultati istraživanja objavljeni su u žurnalu “Mjesečni zapisi Kraljevskog astronomskog društva”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj