(FOTO/VIDEO) TREBAJU LI SE SJEDINJENE DRŽAVE ZABRINUTI? Ovo je sedam kineskih vojnih aduta

Nakon SAD-a, Kina je druga na svijetu po kada je u pitanju visina vojnog budžeta i ulaganja u naoružanje. Tokom prethodne godine Kina je predstavila neka od svojih vojnih dostignuća domaće proizvodnje, a nova su najavljena.

Slikovni rezultat za chinese army

Na Zapadu najviše brige izazvao je objava da je sistem Dong feng-41 spreman za službu. Ovo “oružje sudnjeg dana” kako ga zovu, može da nosi deset nuklearnih bojevih glava. Kopno SAD može da pogodi za samo 10 minuta.

J 20 Čengdu

Čendu J-20 ili “Moćni zmaj” je kineski dvomotorni borbeni avion, pete generacije. Posjeduje stelt tehnologiju, odnosno nevidljiv je za protivničke radare. J-20 je nešto je veći i teži avion od ruskog Suhoja PAK FA i američkog F-22 Raptora.

Procjenjuje se da mu je  dužina 23 metra, a raspon krila 14 metara. Očekuje se maksimalna masa u polijetanju od 34 do 36 tone, sa unutrašnjim teretima. Prvi put poletio je 11. januara 2011. godine.

Razarač 055

Ratni brod težine 10.000 tona porinut je u brodogradilištu u Šangaju u junu 2017. godine. Opremljen je novim sistemom protivvazdušne odbrane, oružjima protiv brodova i podmornica, prenijeli su tada kineski mediji, ne ulazeći u detalje. Samatra se da se ovaj brod može angažovati na različitim zadacima, među kojima su protivvazdušna zaštita, protivbrodska i protivpodmornička borba, elektronska dejstva, udar po ciljevima na kopnu, pratnja plovnih sastava, patroliranje, nadgledanje i druge.

Razarač 055 prvi je od četiri planirana broda nove generacije. Kako su objavili tamošnji mediji, vosjka je 2016. godine naručila 18 brodova, među kojima su i razarači, stražarski čamci i fregate sa navođenim raketama.

H-6M bombrader

Jedini kineski bombrader sa mogućnošću da nosi teško naoružanje je H-6M, koji u verziji H6-K može da nosi i krasterće rakete.

Po licenci, razvijen je na osnovu sovjetskog modela Tupoljev Tu-16, čemu i duguje arhaičan izgled. U ovom trenutku nije u mogućnosti da napadne na primjer američko tlo, ali bi mogao da se koristi za odbranu.

Nosač aviona Liaoning

U aprilu 2017. godine Kina je porinula prvi nosač aviona koji je sama izgradila, što je ujedno i drugi nosač aviona u njenoj floti. Brod ima posadu od 2.000 ljudi, a težak je čak 60.000 tona. Može da nosi borbene avione tipa J-20.

J 15

Višenamjenski borbeni avion J-15 poznatiji i kao “Leteća ajkula” posjeduje nepredne radarske sisteme direktno povezene oružjem. Iako u osnovi ima konstrukciju aviona Su-33 ipak u sebi ima skoro isključivo kinesku tehnologiju.

Dron Wing Loong

Dron “Wing Loong” može biti naoružan različitim oružjem, uključujući i laserski navođene bombe i projektile koji mogu da gađaju mete i u vazduhu i na zemlji.

Ljudstvo

Tehnologija je jedno, ali brojčana snaga kojom kineska vojska raspolaže je impresivna. Kina ima čak 2,3 miliona aktivnih vojnika i čak 1,5 miliona u rezervi.

Odtkako je došao na vlast, Si Đinping insistira na jačanju u borbene spremnosti vojske, dok istovremeno pokušava da pojača kontrolu Komunističke partije nad vojskom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj