HOĆE LI BRITANCI SADA OSTATI I BEZ PLINA?! Uskoro protjerivanje britanskih diplomata

Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je kako će uskoro protjerati britanske diplomate iz svoje zemlje kao odgovor na protjerivanje 23 ruskih diplomata iz Velike Britanije. Sergej Lavrov rekao je kako će se to definitivno dogoditi, a sve je posljedica novih tenzija na relaciji London-Moskva uzrokovanih pokušajem ubojstva Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije.

Britanci direktno optužuju Kremlj

Rusija i dalje poriče odgovornost za Skripalovo trovanje, ali Velika Britanija je i službeno prst uperila u Kremlj što je i dovelo do ovog obostranog protjerivanja diplomata. Moskva optužuje Britance za neodgovorno ponašanje i neopravdano optuživanje bez ikakvih dokaza.

Kad su Lavrova pitali kad će britanski diplomati morati napustiti Rusiju rekao je – uskoro.

Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija i dalje su u kritičnom stanju nakon što su prije 11 dana pronađeni u nesvjesnom stanju na klupici u gradu Salisburyju. Naknadno se pokazalo da su otac i kćer otrovani živčanim bojnim otrovom Novičok, koji su Sovjeti razvili za vrijeme Hladnog rata, a koji je 10 puta jači od svih drugih poznatih živačnih bojnih otrova.

Hoće li Britanci ostati na hladnom?

Nova hladna fronta koju se prognozira za sljedeći tjedan u Velikoj Britaniji, mogla bi Britancima biti hladnija od bilo koje dosadašnje budući da će zbog rekordno niskih zaliha plina u Europi, biti prepušteni na milost i nemilost ruskim gigantima.

Kako će temperature padati, tako će rasti potražnja za plinom, a samim time i uvoz plina iz Rusije.

Iako prema službenim brojkama samo manji dio plina u Veliku Britaniju dolazi iz Rusije, većina plinovoda na europskom tlu kreću iz Rusije što znači da plinski giganti kojima leđa drži država, poput recimo Gazproma, imaju efektivnu kontrolu nad europskim zalihama plina.

Prijetnje premijerke May

S obzirom na britansku ovisnost o ruskom plinu u diplomatskoj situaciji kakvu te dvije zemlje trenutačno imaju, logično je zaključiti da Britanci imaju razloga za zabrinutost.

Premijerka Theresa May, osim što je direktno optužila Rusiju za trovanje Sergeja Skripala, rekla je i kako će prekinuti sve odnose na visokoj razini s Moskvom te da će im nametnuti nove sankcije, ali i da bi mogli plijeniti luksuznu londonsku imovinu bliskih Putinovih prijatelja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj