MAĐARSKA VRAĆA ZLATO IZ LONDONA: Orban se plaši geopolitičke krize zbog sukoba Rusije i Britanije?!

Centralna banka Mađarske najavila je da će vratiti u zemlju 100.000 unci (tri tone) zlata iz Londona. Interesantno je da odluka  Budimpešte da povuče zlato iz britanske prestonice pala u trenutku kada su Britanija i Rusija na pragu žestokog sukoba zbog protjerivanja 23 ruska diplomata i optužbi da Moskva stoji iza trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta.

FRKA U EVROPI?! MAĐARSKA VRAĆA ZLATO IZ LONDONA: Orban se plaši geopolitičke krize zbog sukoba Rusije i Britanije?!

Odluka o vraćanju rezervi zlata, u ukupnom iznosu od oko 33 milijarde mađarskih forinti (130 miliona dolara), objašnjena je kao potez iz sigurnosnih razloga, u slučaju potencijalne geopolitičke krize.  Takođe je u skladu sa međunarodnim trendovima, pošto trenutno svoje rezerve zlata pune mnoge centralne banke, uključujući austrijske, njemačke i holandske.

Centralna banka Mađarske čuva zlatne rezerve od osnivanja, 1924. godine. Količina je kontinuirano rasla do Drugog svjetskog rata. Najveća količina zlata je bila na početku sedamdesetih – oko 65-70 tona. Banka je tada odlučila da smanji rezerve zlata na najniži mogući nivo.

Početkom 2010. tendencija zadržavanja rezervi van zemlje ponovo se mijenja i centralne banke su počele da akumuliraju zlato kao potencijalni odgovor na finansijsku krizu.

SAD i Njemačka su trenutno najveći svjetski “čuvari” zlata. Mađarska ima jednu od najmanjih količina plemenitog metala u poređenju sa ostalim zemljama srednje Evrope.  Od 1992. godine, aktivnost Budimpešte je ostala stabilna pošto MNB nije kupila ni prodala nijednu od svojih rezervi zlata.

 

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Uskoro ce, ni manje ni vise, od Londona i njihove bande da se peru cak i niihovi “najblizi” partneri i saradnici

    Reply

Komentiraj