NE BAVIMO SE FANTASTIKOM! Pariz: Prvo dokazi, pa odluka o Rusiji

Francuska je danas saopštila da želi čvrst dokaz eventualne umiješanosti Rusije u trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, prije nego što preduzme bilo kakav korak u znak solidarnosti sa britanskom vladom.

„Ne bavimo se političkom fantastikom. Kad se elementi dokažu, doći će vrijeme da se donesu odluke“, rekao je portparol francuske vlade Benžamen Grivo na konferenciji za novinare, pošto je britanska premijerka Tereza Mej najavila da će Britanija protjerati ruske diplomate i suspendovati bilateralne razgovore.

Iako je rekao da je napad „veoma ozbiljan čin“ prema jednom strateškom savezniku, Grivo je dodao da Francuska čeka „definitivne zaključke“ i dokaz da su „činjenice potpuno istinite“ prije nego što zauzme stav.

Britanski ambasador u Francuskoj El Levelin naveo je na Tviteru juče da prvi napad nervnim gasom na evropskom tlu od 1945. godine zahtijeva „snažan i koordinisan odgovor naših saveznika“.

Na pitanje da li je Pariz spreman da preduzme kontramjere prema Rusiji povodom tvrdnji Londona, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Anjes fon der Mil je rekla da je Francuska u bliskom kontaktu sa Londonom.

Uzdržana reakcija Francuske  je u skladu sa naporima predsjednika Emanuela Makrona da izgradi nov odnos sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, konstatuje Rojters.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

 1. Ako ovo kao oko Jeruzalema ne prodje Britancima bit će im kraj i njima i američka kontrola EU. Značiti će da se Europa otrgla iz njihovih ruku i da vodi samostalnu politiku.

  Reply
 2. Ponekad mi je zao sto su rusi dzentlmeni do kraja pa nece britancima sasipati ono sto ih sleduje jer imaju toliko putera na glavi da nekoliko dana uzastopne sednice veca sigurnosti UN-a ne bi bilo dovoljno za povrsno listanje zlocina i krsenja medjunarodnog prava koje britanci na svim frontovima sprovode od finansijskog, pravnog, obavestajnog i vojnog. Englezi jos nisu shvatili da je ovo 21.vek i da vise nisu velesila. A ovo je svakako veliki test i ispit za Evropu. Sad je sansa Evropi da ispliva kao super sila sa jedinstvenim stavom i samostalnom politikom.

  Reply
 3. Kako je sve to koordinirano, napadi pobunjenika na civilne mete u Damasku i drugim gradovima, pa red zapadne medijske harange protiv sirijske vlasti, otrovan neki nebitan čovjek u Britaniji, ali ne na smrt nego samo kao izlika za medijsku harangu, ponovo istih, zapadnih imperijalističkih medija, onda ko fol Tump (čitaj: duboka država) smjenjuje Tilerson i na njegovo mjesto dovodi šefa CIA-e. Znači ministar vanjskih poslova im je ujedno i prvi obavještajac, a sve to skupa lijepo koordinira sa ulaskom ruskih vojnih brodova u Sredozemno more.

  I sad ću i opet ovdje ponoviti kako je počela cijelokupna operacija Pustinjska oluja od koje kreće ovaj nered u svijetu. Tako što je jedna navodna bolničarka navodnog porodiljnog odjela navodne bolnice svjedočila pred kongresom US kako su irački vojnici ubili 250 kuvajtskih beba u inkubatorima. Tek 20 godina kasnije utvrđeno je da spomenuta svjedokinja nije bila nikakva bolničarka u Kuvajtu, već jedna od kćerki kuvajtskog ambasadora u SAD-u. Čista organizirana zločinačka urota sa katastrofalnim posljedicama po stotine milijuna nevinih žrtava. I sve, ma ama baš sve što se na svijetu dešava od tada je uzročno-posljedično vezano za taj događaj.

  Međutim, nemojmo se zavaravati. Sve one cyber brigade koje su najvljivali svi od Britaniije, SAD-a, Japana, Njemačke, NATO-a, već rade svoj posao zdušno i umjetno mijenjaju raspoloženje javnosti po društvenim mrežama i značajnim portalima. Koliko god da ima nas internet aktivista, usamljenih jahača, posljednjih Mohikanaca, pa i da nas je milijun, sve je to džaba. Oni su organizirani, ekipirani, motivirani, plaćeni, umreženi, a mi niti ne znamo tko s kim i protiv koga.

  Reply
 4. Šansa je sada EU da ima samostalnu politiku

  Reply

Komentiraj