SARAJEVO MJESTO SUSRETA CIJELE REGIJE! Održan sastanak ministara vanjskih poslova država Zapadnog Balkana

Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6), koji su učestvovali na današnjem sastanku u Sarajevu, potvrdili su posvećenost jačoj regionalnoj saradnji, razmotrili napredak implementacije zaključaka sa samita u Trstu i razmijenili mišljenja o evropskoj perspektivi.

Zaključak ministra zapadnog Balkana: Regionalna saradnja ključna za sve oblasti

Uvjereni smo da sastanci u ovom formatu, kao što je dogovoreno tokom našeg sastanka u Skoplju 9. februara 2017. godine, mogu ojačati saradnju i uzajamno razumijevanje, unaprijediti našu saradnju i omogućiti da region ‘govori jednim glasom’ u oblasti od zajedničkog interesa, posebno ka EU. Mi veoma cijenimo kontinuirani angažman EU u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar i sa regionom i pozdravljamo potvrđenu nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan“, navedeno je u zaključcima sa današnjeg sastanka.

Ostaju posvećeni regionalnoj saradnji posebno u pravnom okviru CEFTE i Berlinskog procesa, unapređenju političkog dijaloga te sprovođenju mjera koje su navedene u višegodišnjem Akcionom planu za regionalni ekonomski prostor (REA) na Zapadnom Balkanu kako bi region bio atraktivniji i konkurentniji.

Naglasili su značaj Agende za povezivanje, posebno u sektoru saobraćaja i energetike, i u tom smislu pozdravljaju sprovođenje Sporazuma o transparentnoj zajednici kao i predstojeće aktivnosti u vezi s realizacijom projekata Investicionog okvira za Zapadni Balkan. U zakljucima je istaknuto da ostaju posvećeni jačanju bezbjednosti u regionu te pozdravljaju predstojeći samit EU-Zapadni Balkan koji će biti održan u Sofiji u maju ove godine.

Zaharieva: Želimo povezivanje Zapadnog Balkana učiniti nezaustavljivim

Ekatarina Zaharieva, zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Republike Bugarske, nakon današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana u Sarajevu, naglasila je da proces povezivanja šest zemalja regije i unapređenje njihovih ekonomija žele dovesti u fazu kada će on biti nezaustavljiv.

“Pripremamo se za samite u Sofiji i Londonu. Zahvalna sam kolegama za sve dobre ideje koje se odnose na unapređenje cjelokupne situacije u regionu. Zapravo ono što želimo da uradimo je da dovedemo ovaj cijeli proces u fazu u kojoj će on biti nezaustavljiv, a tu mislim na unapređenje ekonomija i povezivanje zemalja regiona. To je na neki način potvrđeno posjetom komesara Jean-Claude Junckera Zapadnom Balkanu i ugrađeno je u vanjsku politiku Evropske unije. Želimo da preduzmemo konkretne mjere koje će omogućiti da građani balkanskih zemalja osjete razliku”, kazala je Zaharieva.

Ona je dodala da organizuju razne forume i konferencije, jer se sa njih šalju politički signali, ali da kada je riječ o povezanosti onda se ona ne odnosi samo na putnu ili neku drugu infrastrukturu.

Govorimo i o fizičkoj povezanosti, a tu mislim na ljude, poslovnu zajednicu, mlade ljude. Sigurna sam da ovdje ljudima ne treba objašnjavati koliko je važno za mir i stabilnost da se izgrađuju mostovi između ljudi iz različitih zemalja. Zato je vrlo važno napomenuti najnoviju strategiju EU objavljenu 5. februara koja je vrlo konkretna. Ona predviđa razvijanje svake od šest zemalja prema sopstvenom tempu i brzini. Tu je još jedan važan element da pored ekspertne pomoći, treba dati i konkretnu finansijsku pomoć za različite projekte“, rekla je bugarska ministrica i naglasila da će na samitu EU – Zapadni Balkan 17. maja u Sofiji pokušati učvrstiti, osnažiti i obnoviti evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

Christian Danielsson, glavni direktor direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, istakao je da se sastanak ministara Zapadnog Balkana dogodio u veoma važnom trenutku.

“Zato što su pitanja koja se odnose na Zapadni Balkan na samom vrhu agende Evropske unije”, pojasnio je Danielsson i nastavio:

Sigurno je to i zato što vrlo aktivno predsjedavanje Bugarske daje tome dodatni zamah, kao i važnost samita u Sofiji. Također, ovaj sastanak održava se u kontekstu najnovije strategije za Zapadni Balkan Evropske komisije. Ona je jasna i sadrži vrlo jasnu perspektivu za cijeli Zapadni Balkan da u budućnosti bude u Evropskoj uniji. Pravila pridruživanja EU su sasvim jasna i moraju se slijediti. Strategija je također jasna i tačno se zna šta je potrebno uraditi da bi se učinio napredak u tim nastojanjima. Prije svega reforma vladavine prava, zatim ekonomska reforma i vrlo važno pitanje pomirenja. Danas smo vodili vrlo dobre diskusije o ovim reformama. Naglasili važnost regionalne saradnje, koja je ključna za sve tri pomenute oblasti.”

Ministarstvo vanjskih poslova BiH domaćin je sastanka ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6). Teme ministarskog sastanka su Strategija za “vjerodostojnu perspektivu proširenja i jačanje angažmana Europske unije sa Zapadnim Balkanom”, implementacija rezultata Samita u Trstu i priprema za Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu. Sastanku su prisustvovali ministri vanjskih poslova WB6 među kojima su i Ekatarina Zaharieva, zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Republike Bugarske i Christian Danielsson, glavni direktor direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju.

U popodnevnim satima, Ministarstvo vanjskih poslova BiH bit će domaćin i Ministarske konferencije Fonda za Zapadni Balkan. Konferenciji će prisustvovati i Gjergj Murra, izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj