VUČIĆ MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: “Po pitanju ‘zajednice srpskih opština’ više vam ništa ne verujem”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da međunarodnoj zajednici, koja je garant briselskog sporazuma, a ne samo Albancima, više ništa ne vjeruje po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština.

– O zajednici srpskih opština se priča na svakom sastanku. Ja im ne verujem ništa. Pet godina me lažu. Pet godina tražim i sada kažem ”lažete me”. Ne samo Albanci. Njima nisam previše ni vjerovao, već vama iz međunarodne zajednice – rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, prenosi srbijanski mediji.

Vučić je podsjetio da je Srbija ispunila sve što je potpisala.

– Oni su vaše mezimče, vi ste im napravili nezavisnu državu, vi, SAD i mnoge evropske zemlje. Kako ne možete da nagovorite vaše mezimče da ispuni što je potpisalo, a vi ste garant toga – istakao je on.

Vučić je kazao da vidi da ih uopšte to pitanje ne interesuje, a Albance svakako nije nikada interesovalo.

– Jedino kada treba negdje za nešto da se napadnu Srbi, tu su šampioni – kritikovao je šef srpske države dodajući da “nismo mi sasvim bez načina da se svemu tome suprostavimo”. Takođe je kazao da ne očekuje “baš ništa” od Specijalnog suda za OVK.

Podsjetio je da je 14 godina “od strašnog pogroma, ubijanja, protjerivanja Srba i rušenja naših crkava, krstova sa njih, a da niko nije za taj pogrom odgovarao”. – Nijedan čovjek nije odgovarao za taj pogrom. Toliko o Euleksu i međunarodnoj pravdi – konstatirao je Vučić.

Srbi su danas, prema njegovim riječima, nešto zadovoljniji zato što je mirnije, što predstavnici Srbije potpuno slobodno o svemu govore i to i pred najvišim stranim predstavnicima, “što nije bio slučaj ranije, kada su se sakrivali u mišiju rupu ili govorli samo jedni protiv drugih, sa ciljem da ostanu na vlasti”.

– Ja danas uz veliku podršku građana svakome govorim u lice i brinem o sudbini naroda – rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će se Srbija boriti mirnim sredstavima, da neće nikoga provocirati. Što se kosovske vojske tiče, ponovio je pitanje – gdje piše da imaju pravo na to? – Kada to pitam – tišina, ”maca pojela jezik”… Zato što to ne piše nigdje. Ne možete zasnivati sve na nasilju, i tome dođe nekad kraj – poručio je predsjednik Srbije međunarodnoj zajednici.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj