TRUMPOVI SURADNICI HAKIRALI 50 MILIJUNA FACEBOOK PROFILA? Podatke koristili kako bi utjecali na ishod izbora

Facebook je otkrio kako je hakirano više desetaka milijuna profila korisnika, koji su kasnije korišteni u predizborne svrhe, no godinama nije ništa učinio po tom pitanju, iako je odmah trebao obavijestiti nadležne službe, kao i same korisnike.

Tvrtka koja se bavi analitikom podataka, a koja je radila za predizborni tim Donalda Trumpa, hakirala je milijuna Facebook profila američkih glasača, te tako prikupljene podatke iskoristila kako bi izgradila moćan softver pomoću kojeg je predvidjela i utjecala na izbore, prenosi Guardian.

Masovno profiliranje budućih glasača

Zviždač je otkrio kako je Cambridge Analytica, tvrtka u vlasništvu milijardera Roberta Mercera, a u to vrijeme pod vodstvom Trumpovog ključnog savjetnika Stevea Bannona, koristila osobne informacije uzete bez autorizacije još 2014. kako bi izgradila sustav koji bi mogao profilirati američke glasače kako bi im se mogli upućivati ciljani politički oglasi.

“Iskoristili smo Facebook kako bi prikupili milijune profila. Te izgradili modele pomoću kojih smo iskoristili ono što smo saznali o njima te ciljali na njihove unutarnje demone. To je bio temelj na kojem se gradila cijela kampanja”, rekao je medijima Christopher Wylie, koji je radio s akademikom sa Cambridge sveučilišta kako bi pribavio podatke.

Mlaka reakcija Facebooka

Facebook je potvrdio kako je krajem 2015. otkrio da je došlo do ogromnog neovlaštenog prikupljanja podataka. No nije na vrijeme obavijestio korisnike, te je poduzeo samo ograničene korake kako bi povratio i osgurao privatne podatke preko 50 milijuna korisnika.

Podaci su prikupljani preko aplikacije thisisyourdigitallife, koju je napravio akademik Aleksandr Kogan, sa Cambridge sveučilišta. Preko njegove tvrtke Global Science Research (GSR), u suradnji s Cambridge Analyticom, stotine tisuća korisnika bilo je plaćeno kako bi obavili test osobnosti i pristali da se njihovi podaci koriste u akademske svrhe. No aplikacija je istovremeno prikupljala i informacije o Facebook prijateljima osoba koje su pristale na testiranje, što je dovelo do baze podataka više desetaka milijuna korisnika. Otkriće ove krađe podataka bez presedana, kao i reakcije Facebooka, podiže nova pitanja o ulozi Facebooka u ciljanju glasača na američkim predsjedničkim izborima.

U međuvremenu, istražuje se uloga Cambridge Analytice i u britanskom referendumu o ostanku u EU. “Istražujemo okolnosti pod kojim su podaci s Facebooka možda nezakonito pribavljeni i korišteni”, izjavila je britanska povjerenica za informacije Elizabeth Denham.

Pismo odvjetnika

Ovog petka, više od dvije godine nakon što je krađa podataka prvi put prijevljena, Facebook je objavio kako će suspendirati Cambridge Analyticu i Kogana sa svoje platforme. Facebook je isto tako objavio kako će suspendirati Wylieov pristup njihovoj platformi dok ova društvena mreža provodi svoju vlastitu istragu, unatoč tome što je upravo on bio zviždač.

Među dokazima koje je Wylie predao američkim i britanskim vlastima je i pismo Facebookovih odvjetnika iz kolovoza 2016., u kojem traže od njega da uništi sve podatke koje posjeduje, a koje je prikupila GSR, Koganova tvrtka koja je neovlašteno uzimala informacije korisnika. To pravno pismo poslano je nekoliko mjeseci nakon što su mediji pri puta pisali o krađi podataka i samo nekolko dana prije nego što je objavljeno da će Bannon postati upravitelj Trumpove predizborne kampanje, te povesti Cambridge Analyticu sa sobom.

“S obzirom da su podaci nabavljeni i korišteni bez dozvole, i s obzirom da GSR nije bio ovlašten dijeliti ih svama ili vam ih prodati, ne mogu se legalno koristiti u budućnosti te moraju odmah biti izbrisani”, navodi se u pismu.

Konstantno poricanje

Facebook nije tražio odgovor kada na pismo nije bilo odmah odgovoreno jer je Wylie bio na putu, niti je kasnije izvršilo forenzičnu provjeru njegovog računala. “Meni je to upravo najšokantnija stvar. Čekali su dvije godine i nisu učinili apsolutno ništa da provjere jesu li podaci izbrisani. Sve što su tražili od mene bilo je da označim kvadratić u formularu i pošaljem ga natrag”, rekao je Wylie.

“Facebook je poricao i poricao i poricao. Zavarao je istražitelje američkog Kongresa i britanskog Parlamenta te nije poštivao zakon”, izjavio je Paul-Olivier Dehaye, stručnjak za zaštitu podataka koji je vodio istragu o IT divu. “On je imao zakonsku obvezu obavijestiti regulatore i individualne osobe o toj krađi podataka, ali nije. Više puta nije bio otvoren i transparentan, kao što je trebao. Većina američkih saveznih država ima zakone koji traže obavještavanje korisnika u slčaju krađe podataka, uključujući i Kaliforniju, gdje se Facebook nalazi.

Facebook sa svoje strane poriče da je prikupljanje podataka o više desetaka milijuna profila od strane GSR-a i Cambridge Analytice bila krađa podataka. Umjesto toga tverde da je Kogan “dobio pristup informacijama na legitiman način i kroz pravilne kanale”, no da se “kasnije nije pridržavao naših pravila”, jer je proslijedio informacije trećim stranama.

(Global CIR/Guardian/Net/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj