VRATA SVIMA OTVORENA! Mogherini: Kosovo je dio strategije EU o Zapadnom Balkanu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da je Kosovo dio strategije EU o Zapadnom Balkanu i da je sve što je predviđeno za druge moguće i za Kosovo, ali da je potrebno ispuniti određene uslove, uključujući dijalog sa Beogradom.

“Strategija kaže da svi partneri imaju evropsku perspektivu. To je jasna poruka. Prenosim poruku posebno za mlade jer znam koliko im je značajna ta perspektiva. Međutim, Kosovo treba da uradi neke stvari, prije nego što ima evropsku perspektivu”, rekla je Mogerini, navodi se u Unmikovom preš klipingu.

Ona je, govoreći o uslovima koje treba da ispuni kako bi Kosovo napredovalo ka EU, rekla da treba da nastavi dijalog sa Beogradom.

“Vidim interesovanja lidera o ovom pitanju, zato treba ići naprijed. To zahteva hrabrost. Kosovo treba da implementira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge međunarodne sporazume, kao što je sporazum o Specijalnom sudu. Reforme na Kosovu ne zahtjeva samo EU već i građani“, kazala je .

“Vrata su otvorena, mi vas želimo unutra, hajde da zajedno radimo na ostvarenju tog cilja”, kazala je Mogerini.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj