MAKEDONIJA I GRČKA SVE BLIŽE RJEŠENJU SPORA: ‘Njime nitko ne smije biti ponižen’

Spor oko imena između Makedonije i Grčke traje od 1991., vremena raspada Jugoslavije, otkad Atena optužuje Skoplje  za krađu imena današnje grčke pokrajine.

Država Makedonija korak je bliže dobivanju imena koje neće smetati južnom susjedu Grčkoj nakon što su se ministri vanjskih poslova dviju zemalja sastali u Skoplju u petak.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocias, koji je dan ranije stigao prvim izravnim letom iz Atene nakon 12 godina, rekao je da Grčka iskreno pregovara i želi kompromis “bez dobitnika i gubitnika”. “Danas smo poduzeli korake da riješimo problem koji smo naslijedili. Predani smo tome da ga riješimo i pridonesemo prijateljstvu između dvaju naroda, stabilnosti i sigurnosti, razvoju dviju zemalja i cijele regije”, rekao je.

“Moramo pronaći rješenje koje nikoga ne ponižava i koje će otvoriti vrata sporazumu”, rekao je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kociasom u Skoplju.

Spor oko imena između Makedonije i Grčke traje od 1991., vremena raspada Jugoslavije, otkad Atena optužuje Skoplje  za krađu imena današnje grčke pokrajine i uzurpacije njegova helenskog nasljeđa. Odnosi između Atene i Skoplja otoplili su nakon što su socijaldemokrati premijer Zorana Zaeva zamijenili nacionalistički VMRO prošlo ljeto, nakon 11 godina vlasti.

Kotzias i Dimitrov trebali bi se sastati ponovno 30. ožujka s predstavnikom UN-a Matthewom Nimetzom u Beču i nastaviti pregovore oko imena.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Pišete mag.Kaloh, zakaj pa ne pošete dr.Fištravec? To so za vas enaki vatli? To je politikantstvo.

    Reply

Komentiraj