NASTAVAK POSPREMANJA! Izetbegović: Odstranit ćemo korumpirane, kompromitirane, sebične, lijene, umišljene, a dati šansu poštenim, sposobnim, skromnim i discipliniranim kadrovima

Bakir Izetbegović na programskom skupu SDA govorio je i o stanju unutar ove stranke. Ocijenio je da su unutrašnji napadi opasniji od vanjskih.

– Dio specijalnog rata protiv Bošnjaka i bosanskih patriota je i iniciranje raskola unutar SDA, proizvođenje novih strankica, atomizacija bošnjačkog političkog korpusa. Nije teško probuditi neutemeljene ambicije umišljenih političara, nagovoriti ih na avanture pokretanja vlastitih političkih projekata. Upravo su takve neodmjerene i sebične ambicije ozbiljno reducirale Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Kako drugačije nazvati motive onih kojima je stranka dala sve, a koji su je uprkos tome izdali? Očigledno su sebi nešto nerealno umislili. A umišljenih veličina nije nam nikad falilo. Otišli su i Zulfikarpašić i Fikret Abdić i Haris Silajdžić i Edo Bičakčić… Pravili stranke, trajali jedno vrijeme i odlazili u zaborav – kazao je Izetbegović.

Dodao je da je SDA nastavljala svoju misiju i nakon odlaska političara velikih formata, a naročito bez “onih čije su ambicije u raskoraku s kapacitetima i mogućnostima”.

SDA drži ideja, drže je razlozi zbog kojih je osnovana, prijeke potrebe Bošnjaka i svih bosanskih patriota da imaju snažnu političku snagu koja će bez kalkulacije braniti njihov dignitet i interes, državu, vjeru, identitet. S izuzetkom Kemala Ademovića, mogu reći da sam zadovoljan što su svi ostali sami otišli. Većina njih nije imala perspektivu u SDA koju ja predvodim, a neki bi bili i odstranjeni u procesu čišćenja stranke koji smo počeli u februaru – poručio je Izetbegović.

Istaknuo je da je proces čišćenja stranke pokrenut onda kada nije mogao ugroziti donošenje budžeta, usvajanje Upitnika i ostalih reformskih zakona.

– Odstranit ćemo postupno, onako kada i kako to nama bude odgovaralo, sve koji su se na bilo koji način ogriješili o vrijednosti koje baštini i brani SDA, o pisane i nepisane zakone. I državne i stranačke. Neće biti korupcije u SDA, neće se jedni satirati od posla da bi drugi sebi uzimali ono što nisu zaradili i što im ne pripada. Neće se unutar strukture SDA praviti privatne stranke kakvu je napravio Mirsad Kukić u Banovićima i počeo da pravi u Tuzlanskom kantonu.

Odstranit ćemo korumpirane, kompromitirane, sebične, lijene, umišljene i umjesto njih dati šansu poštenim, sposobnim, skromnim i discipliniranim kadrovima SDA. Kao kad popravljate kvalitetnu mašinu, uklonite potrošene i štetne, a stavite nove zupčanike koji vrijedno rade – rekao je Izetbegović.

Bilo je previše ‘demokratije’ unutar SDA, ubuduće će biti više reda, rada i discipline

Po njemu buduća struktura SDA-ovih parlamentaraca na svim nivoima mora biti časna, poštena, kompetentna i djelovati u skladu sa principima i programom stranke.

Stranku sam naslijedio od rahmetli Sulejmana Tihića u toku predizborne kampanje 2014. godine i svima sam pružio šansu, pokušao strpljivim radom i dijalogom sačuvati svakog parlamentarca, i one koji to nisu zasluživali. Bilo je, kako neki kažu, ‘previše demokratije u SDA’.  To vrijeme je iza nas. U međuvremenu sam izvršio temeljitu analizu kadrovske strukture SDA, i znam vrlo dobro gdje su jaka, a gdje slaba mjesta, i ubuduće će biti više reda, rada i discipline“, poslao je predsjednik jasnu poruku SDA kadru.

Izetbegović se potom usredotočio na evropski put BiH. Mišljenja je da nova Strategija Evropske komisije šalje jasnu i snažnu poruku da je Zapadni Balkan evropski prostor, čija je budućnost u Evropskoj uniji.

Nova strategija daje BiH realnu mogućnost da u otvorenoj trci do 2025. godine sustigne i prestigne države koje su trenutno ispred nas na putu članstva u EU. Dakle, nastaviti s uvođenjem evropskih standarda i vrijednosti kroz ambiciozne političke, društvene i ekonomske reforme koje grade bolja društva i ekonomije za sve naše građane“, ističe Izetbegović.

Na programskom skupu SDA prisutnima su se obratili i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH i u ime kantonalnih premijera Bego Gutić. Nakon skupa planirano je održavanje redovne sjednice Glavnog odbora SDA.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. Bakirovo vrijeme nastupa gotovo je sve …..

    Reply
  2. Samo naprijed Bake nas !!!

    Reply
  3. Seka će osvojiti duplo više od Bakira Čelična je bez premca

    Reply

Komentiraj