SEDAM RAKETA POLETJELO PREMA RIJADU: Houthi ‘obilježili’ godišnjicu saudijske agresije na Jemen

Jemenski Huti ispalili su jučer sedam balističkih raketa na aerodrome u Saudijskoj Arabije od čega jedan i na aerodrom Kralj Halid u saudijskoj prijestolnici Rijadu. U Rijadu je pala i prva žrtva sukoba između Jemena i Saudijske Arabije. 

Rijad je napadnut balističkom raketom Burkan 2, dok su aerodromi u provinciama Asir, Nadžran i Džizan napadnuti raketama Kaher 2 i Bader 1. Podsjećamo rakete Bader 1 su nove rakete proizvedene u Jemenu i prvi put su upotrebljene 22. marta ove godine.

Saudijska vojska tvrdi da je njihova odbrana uspješno presrela raketu koja je letjela ka Rijadu. Tom prilikom dejstvovao je američki sistem Patriot. Međutim pojavili su se snimci na kojima se navodno vidi da je jedna raketa Patriot pala na stambeno naselje u Rijadu i tom prilikom ubila jednu osobu i ranila više njih.

Huti su saopštili da je napadom obilježena godišnjica početka saudijske agresije na Jemen.

Saudijske snage su netom prije ponoći uništile tri rakete nad sjeveroistočnim dijelom Rijada, kao i druge nad južnim gradovima Najran, Jizan i Khamis Mushait, prenijela je državna novinska agencija SPA.

Krhotine pale na kuću

Komadi projektila pali su na kuću u Rijadu i ubili jednog te ranili dvojicu egipatskih državljana, izjavio je glasnogovornik koalicije pukovnik Turki al-Malki, prema SPA-u.

To je treći put u pet mjeseci da su rakete letjele preko Rijada, što je znak da jemenski pobunjenici Houthi pojačavaju napore da dođu do saudijske prijestolnice ali i znak eskalacije regionalnog suparništva između Irana i Saudijske Arabije, javlja Reuters.

Tiskovna agencija Houthija SABA izvijestila je da su raketni projektili tipa Burkan H2 bili usmjereni na zračnu luku King Khalid u Rijadu. Također, prema SABA-i, ispaljene su rakete druge vrste na zračne luke u Jizanu, Najranu i Abhi na jugu Saudijske Arabije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj