UZDIZANJE FAŠIZMA U SUSJEDSTVU! Washington Post: U Hrvatskoj jača pokret protiv Angele Merkel, negira se Holokaust i rehabilituju ustaše

U Hrvatskoj jača desnica i sve je više onih koji negiraju Holokaust i rehabilituju ustaški režim, piše “Washington Post”.

Povezana slika

List piše o demonstracijama desnice održanim u subotu, 24. marta, protiv ratifikacije Istanbulske konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Otkako je pristupila EU, 2013. godine, Hrvatska sve više ide prema ekstremnoj desnici, uključujući i one koji negiraju Holokaust i rehabilituju pronacistički ustaški režim koji je vladao zemljom tokom Drugog svjetskog rata u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, navodi američki list.

Vrh hrvatske crkve prije prostesta na kojem je bilo desetak hiljada ljudi rekao je kako se oni koji podržavaju Istanbulsku konvenciju ne trebaju smatrati vjernicima. Govornici na glavnom zagrebačkom trgu optuživali su EU kako želi da “osvoji” Hrvatsku liberalnim stavovima. Nekoliko transparenata bilo je sa precrtanim likom njemačke kancelarke Angele Merkel.

Rojters navodi da je hrvatska konzervativna Vlada, uprkos opoziciji u vlastitim redovima, protivljenju lokalne crkve i konzervativnih grupa, prihvatila međunarodni sporazum koji se bori protiv nasilja nad ženama. Agencija ističe i da su protestanti najavili referendum, ali da anketa pokazuje da dvije trećine Hrvata podržava ratifikaciju.

Sisački biskup: Ko glasa za, nije više katolik

Sisački biskup Vlado Košić upozorava sve državne funkcionere i saborske poslanike koji budu glasali za ratifikovanje Istanbulske konvencije da će tim činom “sami sebe ekskomunicirati iz Katoličke crkve”. On je nakon mise napao Vladu Hrvatske, koja je prihvatila Istanbulsku konvenciju.

– I Vlada, i predsjednik, i ministri, svojim prihvatanjem Istanbulske konvencije pljunuli su nama katolicima u lice. Ali, još postoje naši narodni poslanici u Hrvatskom saboru koji ne smiju, ako su vjernici, dati svoj glas za to ratifikovanje – kaže Košić.

On smatra da je reč o “duboko nekršćanskom zakonu”. – Oni koji to zlo podupiru sami sebe ekskomuniciraju iz Katoličke crkve. Molimo se, braćo i sestre, i dalje da to zlo ne prevlada – rekao je Košić u sisačkoj katedrali.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj