HTIO DOKAZATI DA ZEMLJA NIJE OKRUGLA: Ravnozemljaš se lansirao u zrak u raketi na parni pogon, evo kako je završilo

Odlučan da dokaže kako je Zemlja ravna ploča, samouki inžEnjer napokon je poletio u raketi na parni pogon koju je sam izradio. A uspio se i vratiti u jednom komadu. Jedva.

‘Ludi’ Mike Huges, koji više podsjeća na zlosretnog kojota iz crtanih filmova Mirka S. Zlikovskog nego na inženjera, uspio je u svojoj misiji – uspeo se na visinu od 571.5 metara prije no što se spustio u pustinju Mohave. Rekao je novinarima kako se, osim bolova u leđima, osjeća potpuno u redu, nakon što je uzletio u blizini pustinjskog kalifornijskog mjesta Amboy, nekih 320km od Los Angelesa, piše Daily Mail.

Napokon lansiran

“Osjećam olakšenje”, rekao je nakon što su ga bolničari provjerili. “Umoran sam od toga da mi ljudi govore da sam se uplašio i nisam napravio raketu. Dosadilo mi je to. Potrudio sam se i napravio sam što sam to.”

Lansiranje je prvotno bilo zakazano za studeni prošle godine, ali je nekoliko puta odgađano zbog logističkih problema s lokalnim vlastima, kao i zbog mehaničkih problema koji su se neprestano pojavljivali. Mnogi su ga u međuvremenu uspoređivali s nesretnim kojotom koji je pokušavao uloviti pticu trkačicu na razne načine, uključujući i raketu sličnu Hugesovoj, no sve bi uvijek završavalo neuspjehom.

Ovaj 61-godišnji vozač limuzine preuredio je kamper u pokretnu lansirnu rampu s koje je namjeravao uzletjeti vertikalno kako bi pao ravno natrag. Mjesecima je u garaži prepravljao svoju raketu.

Iako je u početku djelovalo kako će i ove subote morati odgoditi let, jer je puhao jak vjetar i motor nije stvarao željeni potisak, no Huges je odlučio ipak napokon poletjeti. Dosegao je brzinu od od preko 560 km/h prije no što je otvorio padobran. No prebrzo je padao pa je morao otvoriti i drugi. Raketa se uspješno spustila, pri čemu joj je nos pukao na dva dijela, baš kako je i projektiran.

“Je li mi drago što sam ovo učinio? Da. Valjda. Ali osjetiti ću posljedice ujutro. Neću biti u stanju izaći iz kreveta sutrra, ali barem sada mogu otići doma i večerati i vidjeti svoje mačke.”

Dozvolu za lansiranje dobio je od vlasnika zemlje Alberta Okure, koji je kupio Amboy 205. za 435.000 dolara. Okura je bio među promatračima i rekao je kako je sve trajalo nekih tri do četiri minute. Raketa je sletjela nekih 450 metara od lansirne rampe.

Hughes se često svađao sa svojim kritičarima po društvenim medijima uoči lansiranja. I uvijek je tvrdio kako njegova misija nije dokazivanje kako je Zemlja ravna.

“Vjerujem li da je Zemlja u obliku frizbija? Vjerujem da je”, rekao je. “Znam li to sigurno? Ne.  Zbog toga i želim otići u svemir.” I to je njegov dugoročni projekt. Želi izgraditi ‘Rockoon’, raketu koju će visoko u atmosferu podići balon, a zatim će sama poletjeti. Ta bi raketa trebala odvesti Hughesa na visinu od oko 110km.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj