IPAK IDU NA SVJETSKO PRVENSTVO! Theresa May pozvala na ‘dugoročni odgovor’ Zapada Rusiji

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) pozvala je u utorak na “dugoročni odgovor” Zapada na sigurnosnu prijetnju iz Rusije, dok NATO slijedi svoje države članice protjerivanjem ruskih diplomata zbog trovanja dvostrukog agenta u Britaniji.

U najobimnijoj takvoj akciji protiv Moskve od vrhunaca Hladnog rata, Sjedinjene Države i članice EU planiraju protjerati brojne ruske diplomate u akciji protiv Kremlja zbog napada nervnim otrovom na Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju, za koji optužuju Rusiju.

Rusija, koja negira bilo kakvu povezanost s napadom na Skripale 4. marta, tvrdi da je akcija Zapada “provokativna gesta” i tvrdi da će odgovoriti na nju. Koordinirana akcija među zapadnim saveznicima smatra se velikom diplomatskom pobjedom za Mej, čija se zemlja priprema da napusti EU.

Obraćajući se danas visokim članovima svoje vlade u Londonu, Mej je izjavila da su zemlje djelovale protiv Rusije ne samo iz solidarnosti nego zbog toga što priznaju prijetnju koju ona predstavlja, prenosi Reuters.

Johnson: Engleska neće bojkotirati Mundijal, navijači moraju biti oprezni

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) potvrdio je da će Engleska igrati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Špekulisalo se da će “Gordi albion” preskočiti Mundijal zbog političkih nesuglasica na relaciji London – Moskva, ali do toga, na sreću ljubitelja nogometa, neće doći.

– Engleska neće bojkotirati Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Fudbalska asocijacija nije vlada, a mi nemamo namjeru da kaznimo naše navijače – rekao je Džonson. Ipak, britanski ministar imao je poruku za simpatizere Engleske.  – Moraju da budu svjesni tenzija između Britanije i Rusije. Zbog toga je neophodno da budu oprezni – dodao je Džonson.

Svjetsko prvenstvo bit će odigrano od 14. juna do 15. jula. Englezi će u grupnoj fazi odmjeriti snage sa Belgijom, Tunisom i Panamom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj