OGROMAN ISKORAK! Krstičević: Ključno je strateško partnerstvo s Izraelom

“Donijeli smo veliku odluku. To je povijesna odluka o zadržavanju sposobnosti nadzora zračnog prostora, zadržavanje tradicije borbenog zrakoplovstva. Mislim da je to ogroman iskorak za hrvatsku vojsku”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na početku emisije “A sada Vlada”, komentirajući jučerašnju odluku o kupnji izraelskih zrakoplova. “To je projekt koji jamči sigurnost, suverenitet Republike Hrvatske”, dodao je.


“Mislim da je proces bio dug. Godinu dana. Proces smo vodili vrlo sustavno. Ova odluka je odgađana 15 godina zbog nedostatka jedinstvene vizije za razvoj te sposobnosti hrvatske vojske i zbog smanjenog proračuna”. Objasnio je kako je tekao proces nabave. “Najprije smo otišli u Češku, Mađarsku, Rumunjsku, Izrael, Grčku, Poljsku, da vidimo kako su drugi riješili taj problem. Prikupili smo sva i pozitivna i negativna iskustva. Nakon toga smo izradili taktičko-tehničku studiju. Struka u ratnom zrakoplovstvu je odredila da nam je potrebno 12 zrakoplova, 10 jednosjeda, 2 dvosjeda i simulator. Minimalno, koliko je potrebno za sigurnost Hrvatske”, naglasio je.

“Zahtjev je poslan na pet država; SAD, Švedska, Izrael, Grčka, Južna Koreja. I nakon 75 dana predstavljene su ponude u Ministarstvu obrane, vrlo transparentno pred stručnim timom”, istaknuo je. “S pravom ima nekih dilema, ali smo htjeli sve razjasniti. Sinoć smo se sastali, bilo je jako puno pitanja i evo opet smo jednoglasno donijeli odluku”.”Ovo je bilo natjecanje”. “Mislim da smo odlučili realno, odgovorno. Mislim da hrvatska vojska radi ogroman tehnološki iskorak”, rekao je. “Jasno da je to trošak, ali s državom Izrael ćemo napraviti strateško partnerstvo pa je to i investicija. Tu je prilika za ulaganje”, naglasio je.

Odgovarajući na kritike da se radi o starim, polovnim avionima, rekao je da su kritike uvijek opravdane. “Mi smo demokratska država”. “Uvijek su u procesu donošenja odluka ljudi koji različito misle”, rekao je. “Četiri ključna paramentra za odabir bila su: strateško partnerstvo, sposobnost aviona, financijski dio i investicije”, istaknuo je. “Kad gledamo financijsku stranu, ponuda države Izreal je 3 milijarde. Ponuda švedskog Grippena 8,5 milijardi. To su još dva Pelješka mosta. Možemo li mi u ovom trenutku to napraviti?”, upitao je.

“Mislim da je Barak, avion vrhunski avion. Ima ih puno u svijetu”, rekao je. “Ono što je jako važno u ovom projektu – mi dobivamo mentora. Od države Izrael dobivamo operativno iskustvo. Iskustvo u logistici, održavanju. Naši piloti, koji imaju iskustvo bit će u prilici da budu s najboljima, s najiskusnijima. Mislim da je to ogroman dobitak za hrvatsku vojsku. Dobit ćemo nove sposobnosti. Mogućnost još većeg obrazovanja”, rekao je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj