NOVA STUDIJA POKAZALA: Prvorođena djeca su inteligentnija jer su im roditelji poklanjali više pažnje

Oko 5.000 ispitanika, uzrasta do 14 godina, rješavalo je testove svake dvije godine i pokazalo se da su najstarija djeca imala najviši koeficijent inteligencije.

Učenje (Foto: Thinkstock) -

Ne samo da se, kao što kaže izreka, prva djeca više vole, nego su ona i pametnija – tvrde naučnici. Studija sa Univerziteta u Edinburgu je pokazala da prvorođeni mališani imaju “mentalnu” prednost u odnosu na mlađu braću i sestre, jer su im roditelji poklanjali više pažnje.

Oko 5.000 ispitanika, uzrasta do 14 godina, rješavalo je testove svake dvije godine i pokazalo se da su najstarija djeca imala najviši koeficijent inteligencije od najranijeg doba. Istraživači su to objasnili “efektom redoslijeda rođenja” zbog kojeg starija djeca kasnije imaju i bolje plate i bolje poslove.

– Studija ukazuje da je promjena u roditeljskom ponašanju uzrok zbog kojeg redoslijed rođenja utiče na kvalitet poslova i obrazovanje – objašnjavaju naučnici.

Osim toga, prvorođena djeca imaju i najveće šanse za nalaženje partnera. Tako je pokazalo istraživanje stranice za onlajn sastanke Plenty of Fish, u kojem je učestvovalo 6,7 miliona samaca širom SAD i Kanade.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj