USKORO U EUROPI: Toyota predstavila novi RAV-4

Četvrt je stoljeća prošlo otkako je RAV-4 pokrenuo SUV/crossover revoluciju u kompaktnom segmentu, a sada je došlo vrijeme za novi korak i petu generaciju modela.

U Americi je ovaj model izuzetno popularan, a svih ovih godina odlično se nosio sa sve brojnijom konkurencijom. Toyota sada vraća priču na početak i predstavlja opet RAV-4 u inovativnom izdanju, baš poput prve generacije. Dizajn inspiriran prošlogodišnjom studijom FT-AC, a to znači kako se oštrim dizajnom itekako razlikuje od prethodne generacije lansirane 2013. godine.

Iza robusnog izgleda krije se potpuno novi interijer, a jedina dodirna točka s prethodnikom je izgled upravljača. Sve ostalo je novo, pa i očekivano “plutajući” zaslon te nešto inovativniji dizajn kontrola pratećih sustava. Apple CarPlay je sada standardan, WiFI povezivanje, a sve kreće sa 7-inčnim zaslonom i JBL muzikom. Naravno, svi elementi pasivne i aktivne sigurnosti su uključeni, a na popisu opcija su dodatni sustavi asistencije.

Recimo i kako je nova generacija modela prešla s TNGA C na TNGA K platformu koju koriste Camry i Avalon, a to u prijevodu znači rast međuosovinskog razmaka 3 cm. Duljina vozila je čak neznatno manja, kao i visina, a blagi plus RAV bilježi u širini.

Osim AWD Pogona RAV-4 postaje i prva Toyota s Dynamic Torque Vectoring sustavom koji do 50% momenta šalje na stražnje kotače, uz odgovarajući omjer između lijevog i desnog kotača.

Ponudu motora u Americi će činiti 2.5 benzinac s osam-stupanjskom automatikom te hibridna izvedba. Isto možemo očekivati i u Europi, ali uz razliku da će benzinsku izvedbu pokretati 2.0 motor.

Predstavljanje i start prodaje kreće početkom iduće godine. Podsjetimo, RAV4 je jedan od najpopularnijih modela i u Europi. Jedine Toyote koje se bolje prodaju su jeftiniji Yaris i Auris te pomodni C-HR.

(Global CIR/index.hr)

Komentiraj