JEVREJI SLAVE PESAH, A KRŠĆANI USKRS: Čestitke iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića

Jevreji u Bosni i Hercegovini i širom svijeta slave Pesah, izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva. To je praznik proljeća, beskvasnog hljeba, dobivanja Tore – 10 Božijih zapovijedi. Povodom ovog praznika ali i nastupajućeg Uskrsa predsjedavajući Predsjedništva BiH uputio je čestitke.

Jevreji su neraskidivi dio bogatog kulturno-historijskog naslijeđa BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je veliki jevrejski praznik Pesah predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH Jakobu Finciju i svim Jevrejima u BiH.

– Vama lično i svim Jevrejima u Bosni i Hercegovini čestitam veliki praznik Pesah i želim da ga provedete u dobrom zdravlju, radosti i blagostanju. Neka praznik kojim slavite slobodu i radost izbavljenja bude poticaj svima nama da idemo prema zajedničkom cilju, očuvanju i zaštiti ljudskog dostojanstva – poručuje Izetbegović u čestitki.

Ističe da Jevreji žive stoljećima u Bosni i Hercegovini i čine neraskidivi dio njenog bogatog kulturno-historijskog naslijeđa.

– Uvjeren sam da ćemo, na temeljima uzajamnog poštovanja i jednakosti među ljudima, principu na kojem počivaju sve abrahamske religije, i ubuduće zajedno graditi prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu i bolji život za sve njene građane i narode – navodi se u čestitki, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom Uskrsa kršćani slave pobjedu života nad smrću

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je čestitku nadbiskupu vrhbosanskom, kardinalu Vinku Puljiću i katolicima u Bosni i Hercegovini povodom Uskrsa, sa željom da ga proslave u miru i blagostanju sa svojim porodicama, te da uskršnju radost podijele sa komšijama i prijateljima, u skladu sa višestoljetnom bosanskohercegovačkom tradicijom.

– Tokom Uskrsa kršćani slave pobjedu života nad smrću i nadu u bolje sutra. Vjerujem da će ta nada i želja za boljom budućnošću osnažiti katoličke vjernike u opredjeljenju da, zajedno s pripadnicima svih drugih vjera, nastave graditi društvo uzajamnog poštovanja i skladnog suživota. Uvjeren sam da će takva zajednička opredijeljenost donijeti bolje sutra svim narodima i građanima u našoj domovini Bosni i Hercegovini – navodi se u čestitki Izetbegovića – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj