HARADINAJ SMIJENIO ŠEFA OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE KOSOVA! Erdogan mu zaprijetio: Po čijoj direktivi si napravio takav korak, polagat ćeš račune?

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan kritikovao je kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog odluke da smijeni šefa obavještajne službe i ministra unutrašnjih poslova, upitavši ga prema čijoj direktivi je to uradio.

Erdogan u neoosmanskom stilu/Foto: Agencije

“Naša obavještajna služba je operacijom na Kosovu uhvatila i prebacila najviše čelnike ove organizacije na Balkanu. Ali, žalostan sam zbog jedne stvari. Kosovski premijer (Ramuš Haradinaj), smijenio je čovjeka na čelu obavještajne službe i ministra unutrašnjih poslova. Pitam kosovskog premijera, po čijoj direktivi si napravio takav korak? Od kada si ti počeo štititi one koji pokušavaju izvršiti udar na Republiku Tursku”, poručio je Erdoan.

Erdoan je dodao kako će Haradinaj pred “Kosovarima polagati račun za to što je hranio one koji su pokušali izvesti udar na Tursku”.

Turska je Kosovo prihvatila kao bratsku zemlju. Kako ti možeš pored sebe hraniti one (FETO) koji su pokušali izvesti udar na Tursku, ti ćeš za to polagati račun. Pred mojom braćom Kosovarima, onima koje ja poznajem, polagat ćeš račun za to, ja to znam“, zaključio je Erdoan.

Ovo nije prvi put da se turski predsjednik ponaša na sličan način prema državama i i liderima regiona. Očigledno mu je bezgranična vlast koju je sebi osigurao izmjenama turskog ustava dobrano udarila u glavu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj