POGINULO 15 OSOBA, 1.400 POVRIJEĐENIH: Vijeće sigurnosti UN sazvalo hitnu sjednicu zbog dešavanja u Gazi

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) danas će održati hitnu sjednicu o posljednjim dešavanjima u Gazi, gdje su izraleski vojnici u petak usmrtili 15 Palestinaca. Zatvorena sjednica će biti održana na zahtjev Kuvajta, nestalne članice Vijeće sigurnosti UN, prenose strani mediji.

Foto: AFP

Broj Palestinaca koje su izraelski vojnici usmrtili u Pojasu Gaze u petak, na “Dan zemlje”, povećan je na 15. U napadima na demonstrante u Gazi i na Zapadnoj obali povrijeđeno je blizu 1.400 Palestinaca.

Palestinci održavaju masovne demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela na kojima se, na šest različitih područja, okupilo desetine hiljada ljudi.

Povodom “Velikog marša za povratak” na različitim pograničnim područjima postavljeni su i šatori. Palestinska strana tvrdi da su u pitanju mirne demonstracije. Međutim, komandant izraelske vojske Gadi Eisenkot je poručio da će, u slučaju “napada na izraelsku infrastrukturu, vojnicima dati dozvolu za upotrebu oružja”.

Od 2007. godine Pojas Gaze se nalazi pod izraelskom i egipatskom blokadom koja je uništila ekonomiju i lišila oko dva miliona stanovnika osnovnih namirnica.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj