ŽELITE VIZU ZA SJEDINJENE DRŽAVE: Morat ćete otkriti svoje profile na društvenim mrežama

Osobe koje žele putovati u Sjedinjene Države uskoro će trebati navesti svoje identitete na društvenim mrežama, stare telefonske brojeve kao i adrese elektroničke pošte, prema planu State Departmenta objavljenom u petak. Ta mjera će zahvaćati 10 milijuna osoba godišnje koje žele dobiti turističku vizu ili useliti u Sjedinjene Države, ali se neće odnositi na diplomatske putnike ni vladine dužnosnike.

U tom tekstu se ne spominje Program izuzeća viza (ESTA), koji uživa četrdesetak bogatih zemalja, od kojih su 30 u Europi. Obrazac ispunjen na internetu omogućuje tim građanima da ostanu 90 dana u Sjedinjenim Državama bez prolaska teške procedure ishođenja vize. Objavom u petak otvara se razdoblje javne rasprave od 60 dana o tim promjenama koje bi trebale biti potvrđene 20. svibnja.

Totalna kontrola podataka

Putnici bi trebali precizirati društvene mreže u kojima su sudjelovali, navesti kojim su se “identitetima koristili” na tim platformama tijekom 5 prethodnih godina prije datuma podnošenja zahtjeva. Moarju navesti i brojeve telefona, adrese elektroničke pošte i putovanja u inozemstvo, prema dokumentu objavljenom u američkom službenom listu (Federal Register)

Te poteze je prvi puta spomenuo predsjednik Donald Trump govoreći i o naprednoj provjeri osoba koje žele doći u Sjedinjene Države, što su organizacije za građanska prava oštro kritizirale u ime zaštite privatnog života, dok vlasti ističu da bi im to omogućilo identificirati moguće ekstremiste.

Tijekom posljednje fiskalne godine 559.536 osoba je predalo molbe za imigracijsku vizu i 9,7 milijuna za razne američke vize.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj