KATOLICI ŠIROM BiH OBILJEŽAVAJU USKRS! Kardinal Puljić: Žene, mijenjajte ovo društvo snagom srca i vjere; Biskup Komarica: Isus nije demagog, on ne uspavljuje ljude već ih budi!

Uskršnjom misom danas je u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu obilježen najveći kršćanski blagdan Uskrs. Misi, koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, prisustvovao je veliki broj vjernika koji danas sa prijateljima i rodbinom proslavljaju najveći blagdan. Puljić je vjernicima čestitao Uskrs i prenio im čestitke koje je pretnodnih dana dobio od predstavnika političkih, vjerskih i drugih institucija.

Slikovni rezultat za puljić i komarica

Uloga žene

U propovijedi je istakao da su prve vijesnice Kristovog usksnuća bile žene, kome je povjereno da nose radosnu vijest i u tom kontekstu je kazao da su kroz istoriju žene imale “najvažniju ulogu formacije vjere u djeci”. O važnosti uloge žene u prenošenju vjere kod djece govorio je i u kontekstu sadašnjeg vremena. “Želimo i danas vratiti to dostojanstvo žene, vratiti upravo njihovu ulogu, vratiti njihovo vrednovanje. One su blagovijesnice uskrsnulog Krista”, rekao je Puljić.

Prema njegovim riječima, sada mnogi vjernici prolaze iskušenja vjere, uhvate se prolaznih stvari i u svojoj vjeri “trokiraju”.

Zato želimo, slaveći Uskrs, obnoviti tu iskrenu vjeru, jer Kristovo usksnuće je temelj naše vjere. To nas osmišljava i to je izvor naše nade i snage. Slavljenjem Uskrsa mi se zapravo obnavljamo da osmislimo sve naše patnje, sva naša nastojanja, a i sve naše muke. Zato, draga braćo i sestre, danas, slaveći ovo Kristovo usksnuće, mi zapravo tražimo sebe. Isusu ništa više ne možemo dodati, on je proslavljen. Ali, gledajući to što slavimo mi obnavljamo svoju vjeru, da se ne bojimo križa, života i ne bojimo se priznati svoje slabosti da smo zaboravili na prave vrednote.

Zato želim ponovo pozvati hrabre majke, hrabre žene, vjerovjesnice jevanđelja: odgajajte vjeru u srcima djece srcem, jer mi muškarci često puta pametujemo a majke to srcem prenose i djeca čitaju to iz njihovih očiju, ono što je lijepo, drago i plemenito. Zato ne zaboravite svoju ulogu, mijenjajte ovo društvo svojom plemenitošću, svojom snagom srca i vjere, pa neka ovo društvo ozdravi upravo vašim plemenitim srcem. A i mi muškarci da shvatimo da je silno važno uvažavati tu našu različitost“, poručio je Puljić.

Biskup Komarica: Isus nije demagog

Biskup banjalučki Franjo Komarica pozvao je danas vjernike katolike i sve druge ljude da budu vjerodostojni u svemu što čine. “Isus je vjerodostojan. On nije demagog”, rekao je monsinjor Komarica.

Uz čestitke povodom Uskrsa, kako je naveo, praznika nad praznicima, biskup banjalučki je na misi u banjalučkoj katedrali Svetog Bonaventure, ukazao da se današnjem danu raduju svi hrišćani, koji vjeruju u uskrsnuće Hristovo. Pozvao je da se slijede djela Hristovog milosrđa, služenje istini, pravdi, praštanju, ljubavi i miru. “Uskrsnuće Kristovo i usksrli Krist ima definitivnu vlast i zato se uzdamo u njega”, rekao je biskup banjalučki.

Podsjetio je na brojne Banjalučane koji nisu u mogućnosti da budu danas na molitvama u banjalučkoj katedrali i biskupiji, izražavajući nadu da će ih Isus pratiti na svim njihovim koracima.

Ne smijemo zaboraviti da je sam Isus Krist objavljena božja istina, praštanje, milosrđe, pravednost, ljepota i ljubav. On nas, osobito svoje učenike, svoje sljedbenike, ne želi sijanjem iluzija i lažnim obećanjima uspavljivati, nego nas želi razdrmati, probuditi, povući za sobom! Da budemo vjerodostojni, ali ne lažljivi, dvolični, kao što je On vjerodostojan, a ne lažan! Njegovo uskrsnuće nije laž, nije obmana. Ono je presudni događaj za cijeli ljudski rod, za svakog od nas i za našu vječnu budućnost“, naglasio je biskup banjalučki u poruci povodom Uskrsa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj