ČUDNI IZBORI U EGIPTU: Predsjednik Sisi osvojio drugi mandat s 97 posto glasova, podržavao ga je i jedini protukandidat, a glasalo manje od 41% registrovanih birača

Pobjeda predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija bila je gotovo zajamčena jer je imao samo jednog protukandidata, koji ga i sam podržava, a nakon što su svi ozbiljniji kandidati oporbe u siječnju odustali od kampanje.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi dobio je drugi mandat na čelu države osvojivši 97 posto glasova birača, jednako kao i prije četiri godine, po službenim podacima objavljenim u ponedjeljak. No, odziv na izbore je bio manji od 41 posto, unatoč nastojanjima da se što više Egipćana privuče na birališta.

Svi ozbiljni protukanddiati odsutali od utrke

Sisijeva pobjeda bila je gotovo zajamčena. Imao je samo jednog protukandidata, koji ga i sam podržava, nakon što su svi ozbiljniji kandidati oporbe u siječnju odustali od kampanje. Glavni izazivač bio je uhićen, a voditelj njegove kampanje pretučen, dok su se drugi povukli iz utrke navodeći kao razlog zastrašivanje. Sisi tvrdi da je želio više protukandidata i da nema ništa s njihovim odustajanjem.

Izborno povjerenstvo kazalo je da su izbori bili slobodni i pošteni. Slab odziv potencijalni je udarac Sisiju, koji je prije izbora kazao da ih smatra referendumom o svojem mandatu, a ne pravom izbornom utrkom. Godine 2014. odziv je bio 47 posto.

Egipatski predsjednik je na vlast došao 2013. godine vojnim udarom, a ovo mu je druga pobjeda na izborima, kojima je osigurao još četiri godine vladavine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj