ZAVRŠEN SASTANAK LIDERA STRANAKA: SDA, SBB, DF i SDP zauzeli jedinstven stav o izmjenama Izbornog zakona

Sastanak lidera SDA, SDP-a, Demokratske fronte i SDP-a sa predstavnicima međunarodne zajednice na temu izmjena izbornog zakonodavstva u BiH i provedbe presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića najkonkretniji je i najproduktivniji sastanak takve vrste u posljednjih nekoliko mjeseci. Ocjena je to upravo međunarodnih zvaničnika, koji su danas u rezidenciji ambasadorice SAD-a Maureen Cormack ugostili lidere ovih stranaka.

Istovremeno su SDA, SDP, Demokratska fronta i SBB usaglasili svoje stavove u jedinstven pristup izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH. Odnosi se to, prije svega, na izmjene u ulozi Doma naroda Parlamenta FBiH te popisa stanovništva na osnovu kojeg bi se definirao broj delegata iz svakog kantona koji bi se birali u Dom naroda.

Imamo jedan jedinstveni stav predstavnika ove četiri stranke, a to je da treba pokušati korigovati asimetrična rješenja Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH. Drugo je da sve što budemo radili mora biti bazirano na popisu iz 1991. godine, odnosno ustavnoj obavezi da bude bazirano na tom popisu. Treće je da se ne može odustati od toga da svaki kanton treba biti predstavljen, odnosno sva tri naroda, ako budu izabrani u kantonalnu skupštinu. Ukoliko bude pritužbi da je došlo do nekih manipulacija u vezi sa nacionalnim predstavljanjem, to treba CIK ispraviti. Konačno, dogovorili smo se da mora u potpunosti biti proveden proporcionalno zastupanje – izjavio je nakon sastanka predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Isti stav dijele i predstavnici ostalih stranaka koje su učestvovale na današnjem sastanku.

“Jesam zadovoljan. Na kraju krajeva, četiri stranke imaju isti stav, nemojte da bude da četiri bošnjačke stranke imaju isti stav, nemaju četiri bošnjačke stranke nego četiri stranke sa sjedištem u Sarajevu. Složili smo da napravimo jedan koncept na nivou eksperata koji će biti ponuđen za dalje razgovore. Potpuna proporcionalnost, popis iz 1991. godine, unifikacija entitetskih parlamenata na način da ono što imamo u RS, kao Vijeće naroda, bude ustvari na neki način preslikano u FBiH u smislu da se reduciraju nadležnosti Doma naroda. Bilo je razgovora o sprečavanju, tako da kažem ‘lažnih’ izjašnjavanja, mada je to delikatna priča. To su vrlo delikatne stvari”, naveo je Komšić.

Kako mislite da će HDZ reagovati?

“Ako hoćete da provedete presudu po apelaciji Ljubića, onda je to to. Pozvat ću se i na riječi ljudi međunarodne zajednice koji su učestvovali u razgovorima, ako hoćete kompromis, niko ne dobija sve. Ne možete dobiti sve. Mislim da je ovo dosta principijelan prijedlog, proporcionalnost kao metod se uvodi, mijenjaju se nadležnosti Doma naroda, Dom naroda treba da odlučuje samo o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa, i naravno da se poštuje ono što je ustavna obaveza, a to je popis iz 1991. godine. U daljim razgovorima ipak treba čuti stav HDZ-a, ako hoćemo da iznađemo rješenje. Treba čuti stav HDZ-a i pokušati nači tačke gdje ćemo se susresti. Uvijek sam za to da idemo ka kompromisu. Svako mora malo da popustiti”, naveo je Komšić.

Mislim da je jako važno da su ove četiri stranke SBB, SDA, SDP i DF imale potpuno identičan stav i da su napravile jedan značajan iskorak. Mi želimo da se poštuje popis iz 1991. godine jer nije proveden Aneks 7. Želimo da pokušamo da postignemo dogovor da Dom naroda u FBiH, koji je paralelan Predstavničkom domu, postane sličan domu u RS da bi se izbjegla asimetrija sa RS. Nama nije problem da se broj delegata sa 17 podigne na veći i mislim da je to jedna pregovaračka platforma o kojoj treba da se izjasne i legitimni predstavnici hrvatskog korpusa, a šta će oni o tome reći, ja neću da licitiram, ali mislim da je dobro da smo danas mi, kao jedan probosanski blok, dali neke svoje opcije razmišljanja – kazao je Fahrudin Radončić.

Odgovarajući na pitanje novinara je li do maja moguće postići rješenje, Radončić je kazao:

– Nije samo do ove četiri stranke nego i do naših partnera iz hrvatskog naroda.

Na novinarski upit šta znači da se Dom naroda u FBiH prilagodi nadležnostima Vijeća naroda u RS, Radončić je pojasnio:

To znači da se on uglavnom, odnosno apsolutno izjašnjava samo o eventualnoj ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa, a ne kao sada, da je praktično zakonodavac koji je s istim kompetencijama, čak i većim od Predstavničkog doma, što jako komplicira rad svake federalne vlade – rekao je Radončić.

S druge strane, direktor Odjela za južnu i srednju Evropu u State Departmentu Matthew Palmer je sastanak ocijenio kao pozitivan i konstruktivan, s obzirom da je, kako je kazao, čuo mnogo konkretnih prijedloga.

Nešto bi želio naglasiti, a to je da ovdje nisam došao kako bih podržavao neki konkretan epilog, kako bih podržao konkretnustranku ili neki konkretan pristup. Pokušavamo podržavati i pomoći u razgovorima. Nismo tu da podržimo konkretno rješenje. Samo smo tu da pomognemo strankama da sjednu i razgovaraju o ovim važnim pitanjima – izjavio je Palmer.

Da je netom završeni sastanak bio jedan od najkonstruktivnijih, potvrdio je i šef Delegacije EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark. On je također naglasio da EU ne podržava niti jednu političku stranku ili poseban prijedlog rješenja, već da imaju namjeru pomoći u pregovorima stranaka.

Predugo se malo ili ništa nije dešavalo. Nadam se da ćemo sada vidjeti više pozitivnih koraka u ovim važnim razgovorima te da će u njih biti uključeno više stranaka, a ne samo ove koje su prisustovale današnjem sastanku – kazao je Wigemark.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj