IZRAELCI PORUČUJU DA ĆE PONOVO PUCATI! Palestinci će u petak zapaliti hiljade guma na granici Gaze

Palestinci su sakupili hiljade automobilskih guma u namjeri da ih zapale sutra na granici Pojasa Gaze i Izraela u nastavku masovnih protesta za pravo povratka palestinskih izbjeglica i protiv izraelske blokade.

Izrael je najavio da će vojnici nastaviti da pucaju na svakog demonstranta koji se približi graničnoj ogradi, dok je jedan izraelski zvaničnik pisao Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), pozivajući je da spriječi “ekološku katastrofu” koja bi nastala u pokušaju Palestinaca da gustim dimom od zapaljenih guma onemoguće vojnicima da vide demonstrante.

Palestinski mladići su ih sakupljali širom Pojasa Gaze u posljednjih nekoliko dana i donosili u pogranično područje, proglasivši sutrašnji dan “Petkom starih guma”. Svoj plan objavili su na društvenim mrežama uz apele da se ne oblači upadljiva odjeća i da se lica pokriju jer će izraelski dronovi snimati prisutne kako bi mogli brzo da ih identifikuju.

Također je apelirano da se nose samo palestinske zastave da se ne bi vidjelo kojoj organizaciji demonstranti pripadaju. Ženama je savjetovano da donesu ogledala i laserske pokazivače da zaslijepe vojnike.

Pozivam Vas kao šefa međunarodne organizacije, čiji je cilj da promovira zdravlje, štiti prirodne resurse, da učinite sve u Vašoj moći da javno upozorite protiv ekološke katastrofe i da protestirate protiv neodgovornog ponašanja Hamasa – napisao je izraelski generalmajor Joav Mordehaj, koordinator aktivnosti Vlade Izraela na palestinskim teritorijama generalnom direktoru SZO Tedrosu Adhanomu.

Mordehaj je na Facebooku upozorio da će se sami stanovnici Gaze ugušiti u dimu i da im mladi luk neće pomoći, aludirajući na to da im je prošlog petka savjetovano da koriste luk protiv suzavca.

On je, također, upozorio da je dim kancerogen i štetan za respiratorni i imuni sistem.

Izrael je i, osim apela UN-a, EU i šefa Arapske lige i izraelskih ljevičara za istragu nasilja na granici, kao i poziva jedne izraelske organizacije za ljudska prava vojnicima da odbiju naredbe da pucaju bojevim mecima, najavio da neće odustati od oštrog odgovora na proteste.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj