MASONI IZ KANADE RIJEŠILI MISTERIJU: Tito nije bio ‘Slobodni zidar’, zabranio je rad loža

Pojedini teoretičari zavjera tvrde da je Josip Broz Tito bio član masonerije. Mnogi idu toliko daleko da tvrde da je čak Tito bio i mason 33. stepena.

Foto: Profimedia, Josip Broz Tito

 Ipak Velika Loža Britanske Kolumbije i Jukona iz Kanade, na svom zvaničnom sajtu, tvrdi da Tito nije bio mason.

Član Crvene Internacionalne garde poslije Oktobarske revolucije Josip Broz Tito je postao član Kominterne 1934. da bi ga potom Staljin izbacio 1948. Tokom Drugog svjetskog rata vodio je najmoćniji pokret otpora u Evropi, da bi 7. marta 1945 uspostavio prvu komunističku vladu u tadašnjoj Jugoslaviji“, kažu oni.

Prema njihovim rječima Tito je iza sebe ostavio mješovito naslijeđe.

1-1

S jedne strane bio je kritikovan kao autoritativan vladar dok je s druge strane bio upamćen i prepoznat kao neko ko je insistirao da svi narodi Jugosolavije imaju zagarantovana jednaka prava. Imao je vodeću ulogu u pokretu Nesvrstanih a u SFRJ je ostao na vlasti sve do svoje smrti 1980. godine“, ističu u ovoj Velikoj loži.

Oni napominju da teorije zavjere tvrde da je Tito 1926. postao član masonske lože “Libertas” u Napulju u Italiji. Ipak kako tvrde, realnost je drugačija.

Tito je u stvari radio kao agitator Komunističke partije u brodogradilištu u Kraljevici na jadranskoj obali Hrvatske od 21. septembra 1925. do 2. oktobra 1926. kada je prešao u livnicu u blizini Beograda. Nema nikakvih dokaza da je putovao u Napulju u to vrijeme“, kažu iz Velike lože Britanske Kolumbije i Jukona iz Kanade.

Ističu da je na početku Drugog svjetskog rata postojalo je 27 loža sa 2.500 članova u Jugoslaviji.

Slobodni zidari su bili zabranjivani pod nacistima što su isto doživjeli i kasnije pod Titovom vlašću iako nepotvrđeni izvori tvrde da su mnogi komunistički lideri bili predratni masoni. Dakle, kada se sve uzme u obzir – odnos komunista prema masonima, Titova zabrana loža, kao i neregularan status italijanske masonerije u to vrijeme, nema razloga da se vjeruje da je Josip Broz Tito bio mason”, zaklučili su oni.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj