SKRIPALJEVI SE USPJEŠNO OPORAVLJAJU, USKORO IZLAZE IZ BOLNICE: Njemačka će pritisnuti Britaniju da dokaže rusku umješanost, jer u suprotnom cijeli slučaj je ‘netransparentan’

Julija Skripalj, kćerka bivšeg ruskog obavještajca Sergeja Skripalja, sa kojim je otrovana, rekla je svojoj rođaki u Rusiji putem telefona da se ona i njen otac uspješno oporavljaju i da očekuje da će uskoro izaći iz bolnice, prenijela je ruska državna televizija.

Skripaljevi se uspješno oporavljaju

Snimak razgovora objavljen je na državnoj televiziji, a sadržaj je prenijela i agencija “Interfaks”.  Televizija je saopštila da joj je snimak dostavila Viktorija Skripalj i da ne može da garantuje da je autentičan.

Prema navodima britanskih zvaničnika, Skripaljevi su otrovani nervnim agensom u engleskom gradu Solsberi 4. marta. Rusija je demantovala da je na bilo koji način umiješana u taj događaj.

Njemačka će pritisnuti Britaniju da dokaže odgovornost Rusije

Britanija treba da dokaže da je Rusija odgovorna za trovanje Skripalja u Engleskoj, rekao je koordinator njemačke Vlade za Rusiju Gernot Erler. On je dodao da raste pritisak na Vladu premijera Tereze Mej nakon što je britanski vojni istraživački centar u Porton Daunu saopštio da ne može da dokaže da je nervni agens koji je korišten u napadu proizveden u Rusiji. 

To je u suprotnosti sa onim što smo čuli ranije od britanskih političara i mi ćemo sigurno pojačati pritisak na Britaniju da predoči dokaze o odgovornosti Moskve“, rekao je Erler za ARD.  On je dodao da su dodatne informacije tajnih službi navele Britaniju da okrivi ruskog predsjednika Vladimira Putina za pokušaj ubistva Skripalja i njegove kćerke Julije.

Očigledno, bilo je takvih izjava sa britanske strane zasnovanih na podacima tajnih službi, tako da nije samo Porton Daun igrao ulogu, već dodatne informacije“, rekao je on. Erler je podsjetio da ti podaci nisu poznati javnosti i da je sada još veći pritisak da se više tih informacija objavi, jer u suprotnom cijeli slučaj nije transparentan.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj