POVRATAK U NE TAKO DAVNO DOBA: 12 najbolje skrivenih hladnoratovskih lokacija u bivšoj Zapadnoj Njemačkoj

Berlin i njegov ozloglašeni zid epicentar su hladnoratovskog turizma, ali ima još puno drugih lokacija širom Njemačke koje su posljedica napetosti između Istoka i Zapada nakon Drugog svjetskog rata.

U zapadnom dijelu Njemačke postoje brojna mjesta, relikti vremena kada je Zapadna Njemačka bila užarena točka hladnog rata. Skriveni bunkeri, bivši raketni silosi pretvoreni u umjetničke galerije, i tajne zračne baze tik uz autopute, piše CNN.

Ovo je popis 12 najboljih hladnoratovskih lokacija zapadno od bivše granice s Demokratskom Republikom Njemačkom.

1. Bunker Marienthal

Vladin bunker ogroman je podzemni kompleks koji je nekoć bio namjenjen smještaju zapadnonjemačke vlade u slučaju sovjetske invazije ili nuklearnog napada. Nalazi se oko 25 kilometara južno od bivšeg glavnog grada Bonna, među prekrasnim vinogradima doline rijeke Ahr, a građen je između 1960. i 1972. unutar dva željeznička tunela.

Bunker je prenamijenjen 1997. te je pretvoren u mjesto koje mogu posjetiti turisti kako bi vidjeli bivšu kontrolnu sobu, pa čak i repliku skromne spavaonice njemačkog kancelara.

2. Raketenstation Hombroich

Bivša PZO raketna postaja pretvorena je u umjetničku galerijuFoto: Wikimedia

Ako ste silno zainteresirani za umjetnost u bivšoj NATO raketnoj bazi, možda biste trebali posjetiti Hombroich u blizini Neussa. Sagrađena 1967. u sklopu novog PZO lanca, bazom su upravljale prvo američke, a zatim i belgijske snage, a na kraju je u njoj bila smještene antiteroristička postrojba njemačke savezne policije, koja je nakratko koristila bazu naon 1990.

Godine 1994. sakupljač umjetnina Heinrich Müller kupio je bazu i pretvorio ju u palaču kulture. Hale, hangari, čak i promatrački toranj preuređeni su uz pomoć umjetnika i arhitekata kao što su Erwin HeerichTadao Ando i Alvaro Siza. Danas vizualni umjetnici, pisci i kompozitori sa svih strana svijeta žive i rade u bivšoj raketnoj bazi, koja je otvorena javnosti za izložbe i evente.

3. Granični prijelaz Marienborn

Granična postaja Helmstedt-Marienborn nekoć je bila najveći i najvažniji međunjemački granični prijelaz. Radi se o najkraćoj kompnenoj ruti između Zapadne Njemačke i Zapadnog Berlina, pa je većina prijevoza koristila taj prijelaz, koji je zato često bio zagušen.

Instalacije DDR-a potrebne da se procesira sav taj promet (i uhvate potencijalni špijuni i izbjeglice s istoka) bile su ogromne. Sada su restaurirane kao besplatan muzej s obližjim prostorom za odmor i restoranom uz Autobahn 2.

4. Dio autoputa na Autobahnu 29

Vojni transportni zrakoplov slijeće na posebno označeni dio autoputa u sklopu NATO vojne vježbeFoto: Wikimedia

Još jedno zanimljivo odmorište je na Autobahnu 29, sjeverno od Cloppenburga u Donjoj Saskoj. Ovaj običan komad betona tik uz gustu gužvu bio je mjesto gdje su se spuštali i uzlijetali veliki transportni zrakoplovi C-130 Hercules, kao i napadački zrakoplovi A-10 Thunderbolt tijekom NATO vježbe ‘Highway 84‘ 1984. godine.

Radi se o originalno nacističkoj ideji, a takve nepripremljene zračne baze sve su češće bile ubacivane u mrežu njemačkih autoputa tijekom Hladnog rata. Čak je i američka baza Ramstein narasla iz Luftwaffeovog pomoćnog aerodroma. Danas su većinom integrirani u odmorišta ili same autopute.

5. Barbarastollen

Barbarastollen je ogroman podzemni arhiv, čija je namjena očuvati njemačko kulturno naslijeđe od mogućih katastrofa. Smješten u napuštenom rudniku u blizini mjesta Freiburg im Breisgau, arhiv sadrži mikrofilmove s oko 900 milijuna slika iz njemačkih arhiva i muzeja.

Izgrađen na vrhuncu Hladnog rata 1974., arhiv sadrži fascinante faksimile na mikrofilmu, poput Vestfalskog ugovora kojim je završen 30-godišnji rat, korespodenciju pisca i državnika Johanna Wolfganga von Goethea, kao i planove izgradnje katedrale u Kölnu. Cijeli je kompleks skriven ispod 400 metara stijena, i namjera mu je preživjeti nuklearni rat. Procjenjuje se da bi sadržaj mogao preživjeti još 500 godina bez ikakve ozbiljne štete. Posjete i ture su moguće jedino u predhodu najavu.

6. Zweiländermuseum Rodachtal

Kako je podjela djelovala na seosko stanovništvoFoto: http://www.zweilaendermuseum.de

Podjela Njemačke duboko je pogodila ljude koji su živjeli u ruralnim krajevima, daleko od međunarodne pažnje. Na Zweiländermuseum Rodachtalu na granici između Turingije i Bavarske postoji 10 muzejskih postava na otvorenom uzduž bivšu granicu, plus glavna izložba u tipičnoj lokalnoj drvenoj kući.

Posjetitelji ovdje mogu saznati više o događajima koji su za lokalno stanovništvo bili podjednako dramatični i otežavajući kao i sve što se događalo u Berlinu – cijela su sela uništena kako bi se izgradile pogranične utvrde, dok je Aktion Ungeziefer (Akcija štetočine) iz 1952. bila prislina evakuacija građana Streufdorfa protiv koje se digao revolt.

7. Haus der Geschichte

Iako je Haus der Geschichte (Kuća povijesti Savezne Republike Njemačke) muzej, a ne mjesto direktno povezano s Hladnim ratom, još se uvijek radi o jednom od najboljih mjesta u Njemačkoj gdje se može naučiti o povijesti BRD-a i DDR-a nakon 1945., kao i što se dogodilo nakon ponovnog ujedinjenja.

Smješten u prostranoj modernoj zgradi u bivšem zapadnonjemačkom glavnom gradu Bonnu, njegova fascinantna trajna izložba sadrži izloške poput američkog Jeepa i automobile karakteristične za svaku stranu Željezne zavjese, VW Bubu i Trabant. Radi se i o sjajnom mjestu za istraživanje bivšeg glavnog grada. Kuća organizira ture s vodičem do obližnjeg kancelarovog bungalova i bivše savezne skupštine.

8. Pattonville

Nakon obitelji američkih vojnika, sada u Patonvilleu živi lokalno stanovništvoFoto: Wikimedia

Ovo je primjer kako su neke bivše baze i vojarne Američkih zračnih snaga reciklirane nakon Hladnog rata. Pattonville je veliko stambeno područje koje je izgradila Američka vojska sjeverno od Stuttgarta u sklopu vojne zajednice Stuttgart i imenovane po američkom generalu iz drugog svjetskog rata Georgeu S. Pattonu.

Od 1955. do 1992. Pattonville je bio i dom Američke srednje škole Stuttgard, koja je na svom vrhuncu imala 1.200 učenika. Instalacija je 1994. vraćena njemačkoj vladi te je otvorena za smještaj lokalnog stanovništva. Ulice su imenovane po raznim saveznim državama SDAD-a, dok je obližnja zračna luka postala baza spasilačkih helikoptera.

9. Mödlareuth

Baš kao i Rodachtal, i Mödlareuth je maleno njemačko selo koje je bilo podijeljeno linijom bojišta Hladnog rata u Europi. Sjeverni dio sela u Turingiji postao je dio sovjetske okupacijske zone 1945. Nakon 1952. konstruirana je serija graničnih ograda, a zid koji je razdvajao dvije polovice Mödlareutha postavljen je 1966., pet godina nakon berlinskog.

Pripadnici američke vojske u ovome području nazvali su Mödlareuth ‘Mali Berlin’, a 1983. američki je dopredsjednik George HW Bush posjetio mjesto i uzviknuo “Ich bin ein Mödlareuther!”. Granica je otvorena za pješake u prosincu 1989., a većina preostalog zida srušena je godinu dana kasnije. Danas postoji open-air muzej koji sadrži dijelove originalnih zidova, kao i replike graničnih instalacije, što omogućuje turistima istraživanje malenog Berlina daleko od turističkih masa kod Branderbuških vrata.

10. Grenzhus Schlagsdorf

Muzej prikazuje bivše istočnonjemačke graničareFoto: http://www.grenzhus.de/

Međunjemačka granica dijelila je i sjeverne dijelove zemlje. Grenzhus Schlagdorf granična kuća Schlagdorf) nalazi se u blizini Lübecka. Memorijalni centar i muzej sadrže dio bivše međunjemačke granice ozmeđu Baltičkog mora i rijeke Elbe.

Umjesto fokusiranja na perspektivu jedne strane, posjetitelji ovdje mogu dobiti utiske iskustava državljana Zapadne Njemačke, istočnonjemačkih graničara, pa čak i izbjeglica iz DDR-a.

11. Promatračka postaja Alpha

Nisu samo DDR-ovi graničari promatrali zapad sa stražarskih tornjeva, već je i zapad promatrao istok. Jedno od tih promatračkih lokacija koje su još uvijek pristupačne je i Promatračka postaja Alpha, između Rasdorfa u Hesseu i Geise u Turingiji.

Postaja je nadgledala poznati Fulda procijep, jednu od glavnih potencijalnih ruta invazije. Postaja je povučena iz službe 1991., i sada se u njoj nalazi muzej, replika postaje, dio bivše granice DDR-a, nekoliko vojnih vozila i centar za posjetitelje.

12. Željeznički muzej Probstzella

Originalna zgrada željezničke postaje iz 19. stoljeća i betonska zgrada granične kontrole iz vremena DDR-aFoto: Wikimedia

Željezna zavjesa nije djelovala samo na pješake i autobahn, već i na željeznicu. Postaja Probstzella u Turingiji, iako tehnički nije bila u Zapadnoj Njemačkoj, bila je mjesto gdje su se zaustavljali vlakovi sa zapada.

Korištena kao granična kontrolna točka DDR-a od 1949. do 1990., radi se o mjestu na kojem je prekontrolirano gotovo 20 milijuna putnika, od kojih su neki i uhićeni. Postaja još uvijek radi, a bezizražajna betonska zgrada za graničnu kontrolu iza postaje iz 1885. sadrži željeznički muzej DDR-a. Izložba pruža informacije o režimu DDR-a, ograničenjima želježničkog prijevoza između istoka i zapada i brojne pokušaje bijega preko željezničke postaje Probstzella.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj