UZBUDLJIVA MOGUĆNOST: Naučnici planiraju kloniranje izumrlih vrsta životinja

Sve je veća mogućnost da ćemo u budućnosti imati zoološke vrtove u kojima će “stanovati” izumrle vrste, jer je kloniranje životinja sve učestalije, a u najavi je i kloniranje izumrlih vrsta.

Naučnici planiraju kloniranje izumrlih vrsta životinja

I dok jedni u tim prizorima vide “distopijsku noćnu moru”, drugima se sve to čini kao “uzbudljiva mogućnost”, a kako nauka napreduje, pomenute situacije su možda ostvarljivije nego što to na prvi pogled djeluje. Pojedini istraživači ispituju kako bi kloniranje životinja moglo da promijeni industriju turizma u narednih pola vijeka.

Autori ovog istraživanja ističu da je oživljavanje izumrlih vrsta nevjerovatno izazovno, ali da nije jasno da li DNK dinosaursa može biti obnovljen.

S trenutnom tehnologijom uzorci DNK ostaju upotrebljivi još milion godina, tako da bi teorijski mogao da se klonira, recimo, neandertalac, ali ne i triceratops, koji je posljednji put viđen prije 65 miliona godina.

DNK runastog mamuta je, ipak, prihvatljiviji  postoje, naime, zamrznuti uzorci mamuta, te se genetski materijal može ubaciti u slonove, koji su slični po genetici.

“Ne možemo, međutim, vratiti mamute u staništa poput originalnih, gdje bi mogli prirodno da se razvijaju“, ističu autori, ali istovremeno predviđaju da bi naučnici mogli to da urade sa drugim vrstama koje su nestale kasnije od mamuta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj